hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Mégis életeket ment a mellrákszűrési program?

Minden egyes, a rendszeres mammográfia miatt feleslegesen kezelt nőre további két olyan nő jut, akinek életét viszont megmenti a mellrákszűrési program – közölték szerdán kutatók tanulmányukban.
A brit kutatók szerint munkájuk – mely ellentmond némely mostanában megjelent vizsgálatnak, ám megerősít másokat – azt bizonyítja, hogy a szűrés előnyei meghaladják azt a hátrányt, hogy olyan tumorokat is kezelnek következtében, melyek nem okoznának problémát.
 
Stephen Duffy kutatásvezető, a University of London munkatársa elmondta, hogy bár a szűrési technikák nem tökéletesek, minden tévesen rákosként diagnosztizált esetre két olyan jut, amikor megmenti a nő életét az időben elvégzett mammográfia.
 
A szűrési programról folyó vita tavaly novemberben kezdődött újra, amikor az Egyesült Államokban egy megelőzéssel foglalkozó egészségügyi munkacsoport azt ajánlotta, hogy emeljék 50 évre a korhatárt, amikortól rutinszerűen elvégzik a nőknél a mammográfiás vizsgálatot.
 
Duffy és csoportja két tanulmányt elemzett. Az egyik azt vizsgálta, hány brit nő halt volna meg emlőrákban, ha 1988-ban nem vezetik be a rákszűrési programot. A másik tanulmány azt hasonlította össze, hogy 80 ezer szűrt, illetve nem szűrt svéd nő közül hányan haltak meg. A Journal of Medical Screening című szakfolyóiratban közzétett eredmény szerint a rendszeres mammográfiás szűrés bevezetése határozott előnyt jelentett, két-két és fél megmentett nő jut egy-egy „túldiagnosztizált” esetre.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés