hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megint új az országos tiszti főorvos?

Az utóbbi időben igencsak gyorsan cserélődnek az országos tiszti főorvosok.Az Index szerint a posztra Müller Cecília Fejér megyei tiszti főorvos kerül.

Mint a Népszava nyomán a múlt héten megírtuk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere november 21-én néhány hónap után felmentette Kovács Attila országos tiszti főorvost. Helyére néhány nappal később Szabó Enikőt, az eddigi helyettes tiszti főorvost nevezték ki.

A lap információi szerint azonban újabb országos tiszti főorvos mutatkozik be a Nemzeti Népegészségügyi Központban; a posztra Müller Cecília Fejér megyei tiszti főorvos kerül. Helyettesei Szabó Enikő és Surján Orsolya lesznek.

A 2018 tavaszi kormányváltás után, május 29-én menesztették Szentes Tamást az országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárt. (Szentest november 1-től a hajléktalanok ellátásának koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezeték ki). Ezután Surján Orsolya, Surján László KDNP-s politikus lánya látta el az országos tisztifőorvosi feladatokat az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OKI) főigazgatójaként. Október elsején új intézmény jött létre Nemzeti Népegészségügyi Központ néven. Ez az egykori OKI mellett egyéb hatásköröket is átvett, és ide kerültek az Emmi országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatai is. Az új intézet vezetőjévé Kásler miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét bízta meg. Az ő feladata lett volna az új népegészségügyi program kidolgozásának és végrehajtásának koordinálása.

A múlt hét elején Kovács Attila még vezetőként intézkedett, majd szinte ő is az újságból tudta meg, hogy már nem ő az országos tiszti főorvos. Kovács Attila a jövőben a országos vastagbélszűrési-, illetve a méhnyak- és emlőszűrési programokért lesz felelős. Helyére Szabó Enikő helyettes tiszti főorvos került.

Néhány napra.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink