hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Meghalt Czeizel Endre (FRISSÍTVE: megszólalt a szaktárca...)

Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya hétfőn az MTI-t.

A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál - közölte Czeizel Barbara a távirati irodával.

*

Czeizel Endre szinte az utolsó pillanatig dolgozott, s a nyilvánosság előtt is az egyik legaktívabb orvos volt, ami így látszott a MedicalOnline legutóbbi cikkeiben:

Egy este Czeizellel – Nagyon megható, hogy ennyien eljöttek. Jól esik! Sajnos visszaestem, szerdán újra kórházba megyek – idézi Czeizel Endrét a Blikk a 80. születénapi estjéről tudósítva.

Czeizel 80 Április 3-án, pénteken lesz Czeizel Endre 80. születésnapja, ez alkalomból közöl interjút az Origo az orvos-genetikussal – beszélnek munkáról, életről, halálról, betegségről, meg megint munkáról.

Mi is rombolja igazán az orvosok iránti bizalmat?  Háború a lombikbébi-program körül címmel számol be az MNO arról az etikai eljárásról, amelyben a kamara végül elmarasztalta Czeizel Endre genetikust, aki azonban kitart szakmai véleménye mellett.

Czeizel Endre szakmáról, rákról, változásról Egész eddigi életemben ateista voltam, de azóta minden este imádkozom – mondja dr. Czeizel Endre az Origonak adott interjúban a második kemoterápiás kezelésének sikere kapcsán.

Alapítvány folytatja Czeizel Endre munkásságát Alapítványt neveznek el Czeizel Endréről, hogy megőrizzék és folytassák a tudós életművét, közli a vs.hu.

"Magyar sors az ilyen" Semmelweis-díjat vett át Czeizel Endre orvos, genetikus Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől és Zombor Gábortól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárától csütörtökön Budapesten.

Czeizel Endre: kevés az időm, hogy a betegségen rágódjak
Czeizel Endre leukémiával való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, amelyben egykori rákbetegek is beavatják az olvasókat élettörténetükbe.

Czeizel: „nem vagyunk méltóak a génjeinkhez” A nyílt diktatúra lehetőségének felvetése, s a választási csalások sem voltak fele annyira sem lehangolóak, mint amikről a genetikus beszélt – írja egy választási gyűlésről a 444.

Dr. Czeizel: „nincs, aki átvegye a munkámat” Abba kellett hagynom a focit, és „ha ló nincs, a szamár is kincs”-alapon elkezdtem tanulni – idézi élete sok fordulópontja közül az egyiket Czeizel Endre orvos-genetikus a HVG.hu-nak adott interjújában.

Czeizel Endrét meggyőzték az eredmények Az őssejtmegőrzéssel kapcsolatosan nekem is komoly fenntartásaim voltak – mondja a Zalai Hírlapnak adott interjújában Czeizel Endre orvosgenetikus.

Kinek kellenek a Down-kórosok és a homoszexuálisok? Vajon mikor jutunk el majd oda, hogy a tudomány adta isteni hatalmat emberhez méltóan alkalmazzuk?

Czeizel: egy orvospolitikusnak illene tájékozódnia Egy felelős kormánynak, politikusának, aki ráadásul orvos, illene tájékozódnia, mielőtt nyilatkozik – idézi a Népszava Czeizel Endrét az abortusztabletta ügy új fordulója kapcsány.

Csak őrült tudós klónozna?  A génjeinkben 120 évre van az emberi élet kódolva; ez a fajta tudatosság a géntérkép alapján 2020-ra akár 20 évvel meghosszabbíthatja a ma várható élettartamot – mondja a Szabad Földnek adott interjúban Czeizel Endre genetikus.

Czeizel: Évente száz csecsemőt menthetne meg az abortusztabletta  Az egészségügyi államtitkárság mindent megtesz, hogy itthon ne kerüljön forgalomba az abortusztabletta. A szakma egyhangúlag támogatja a műtétnél jóval biztonságosabb eljárást, emlékeztet a 168 óra.

*

Czeizel Endre egyedülálló életpályát mutathat fel, munkássága nagyon nagy tiszteletet és elismerést érdemel, halálával a magyar orvosgenetikai ismeretterjesztés jeles személyisége távozott - hangsúlyozta Falus András, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének korábbi igazgatója az MTI-nek.

A hétfőn elhunyt orvos-genetikus pályafutását méltatva Falus András kiemelte, hogy Czeizel Endre érdeme a genetikai szűrések népszerűsítése, hiszen ennek révén nagyon sok betegség megelőzhető, illetve enyhíthetők a kórképek tünetei. Emellett az ő nevéhez fűződik az optimális családtervezési modell kidolgozása, a genetikai tanácsadás meghonosítása.

"A családalapításra készülőkkel folytatott beszélgetések során az ifjú házasoknak olyan valószínűségekre mutatott rá, amelyek bárminemű pánikkeltés nélkül, de mindenképp figyelmet érdemeltek. Czeizel professzor ugyanis mindig hangsúlyozta az öröklésbiológia egyik legfontosabb igazságát, azt, hogy a genetika csupán valószínűség. Nem sors, nem végzet, hanem kockázati valószínűség, annak a megnövekedett eshetősége, hogy bizonyos életkorban, bizonyos életmód és körülmények mellett fokozottan érvényesülhetnek az örökölt tulajdonságok" - fejtegette Falus András.

Az akadémikus mindazonáltal Czeizel Endre legnagyobb érdemének a tudományos ismeretterjesztésben játszott szerepét tartja.

"A genetikai ismeretterjesztés Öveges professzorának tekinthető. Emberközelbe hozta a tudományt, a genetikai ismeretterjesztésben abszolút úttörőszerepet játszott. Nagyon sokat lehetett tanulni Czeizel Endre népszerű tévésorozataiból, amelyek adásonként több százezer nézőt ültettek a képernyő elé, s az érdeklődők olyan új fogalmakkal ismerkedhettek meg, amelyek esetleg még az egyetemi tankönyvekben sem mindig szerepeltek" - emelte ki az akadémikus.

Személyes hangvételű méltatásában Falus András megjegyezte, hogy "némely hangsúlyban, néhány kiemelésben" nem teljesen értett egyet az orvos-genetikussal. "Czeizel Endrével lehetett vitatkozni, én is megtettem ezt néhány alkalommal, de polémiáink mindig a lehető legkedvesebb, a másik személyiségét maximálisan tiszteletben tartó módon folytak. Néha az volt az érzésem, hogy vele még vitatkozni is jobb, mint másokkal egyetérteni. Nagy személyiség volt, nagyon sajnálom, hogy szellemi erejének teljében hagyott itt minket" - húzta alá Falus András.

FRISSÍTÉS (2015.08.11. 18:00):
Saját halottjának tekinti Czeizel Endre orvos-genetikust az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
A közleményben emlékeztettek: a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Semmelweis és Kennedy-díjas orvos, genetikus, epidemiológus életének 81. évében, hétfő hajnalban hunyt el.
Pályájáról azt írták: Czeizel Endre orvosi diplomája megszerzése után, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a humángenetikai és teratológiai osztályon a fejlődési rendellenességek okait kutatta, emellett 1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt.
1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ezután a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.
Czeizel Endre nevéhez több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv fűződik - tették hozzá, azzal együtt, hogy 1966-ban lett az orvostudomány kandidátusa, 1978-ban pedig akadémiai doktor.
Számos más kitüntetés mellett 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést.
2000-ben az Egyesült Államokban neki ítélték oda - megosztva - a Kennedy-díjat, amelyet a Kennedy Alapítvány ötévenként adományoz a testi-lelki fogyatékosságok megelőzéséért végzett kiemelkedő tevékenységek elismerésére. 2002-ben megkapta az amerikai Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját is. 2011-ben Hazám-díjjal, 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal, 2014-ben Semmelweis-díjjal tüntették ki - írta a tárca.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink