hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Meggyógyulhatsz!

Az Európai Kolorektális Rákellenes Hónap alkalmából szombaton felvilágosító rendezvényt szervez a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért. 

A Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért 2006 novemberében alakult; fő célkitűzése a szűrések elindítása és a felvilágosítás. Évente ugyanis 5000 embertársunkat veszítjük el a későn diagnosztizált betegség miatt.

Hazánkban évente 8-9000 új betegnél diagnosztizálnak vastag-, ill. végbélrákot; az Európai Unióban első helyen állunk a megbetegedések miatti halálozásban.

Mint az egyesület megállípítja: az Országgyűlés 2001-ben ugyan programot dolgozott ki, mely szerint 2010-ig a vastag- és végbéldaganatok miatti halálozást 10 százalékkal csökkentik a 45-65 éves korosztályban, majd 2003-ban a program arra vállalkozott, hogy ezt a számot 20 százalék alá szorítja, a sajtóban 2009 óta csupán arról hallani, hogy a szakma egyeztetett és végre megkezdődnek a bélszűrések Magyarországon. Hazánkban azonban jelenleg sincs kézzelfogható szűrővizsgálati program, noha évek óta ígérik, hiszen a szűrésekkel megelőzhető, illetve korai stádiumban kimutatható lenne a vastag- és végbélrák.

A Meggyógyulhatsz Egyesület az Európai Kolorektális Hónap alkalmával 2008. március 4-én csatlakozott a Nemzetközi Bélrákos Szövetséghez, az Europacolonhoz. A Szövetség és az Egyesület célkitűzéseiről, ajánlásairól tájékozódhatnak a Meggyógyulhatsz Egyesület honlapján. Ugyanitt olvashatnak az e hét szombaton tartandó rendezvény részletes programjairól is.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés