hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megfulladunk, ha a szél úgy akarja

A magyar kormány egyelőre nem találja az egészségre veszélyes finompor-szennyezés ellenszerét, noha számos európai állam már megoldotta vagy mérsékelte a problémát – írja a NOL.

A túlságosan magas PM10-szennyezettség többek között légúti és keringési problémákat okoz, de a rák- és az allergia-kockázatot is növeli – emlékztet a lap. – Hogy pontosan milyen mértékben, arról jobbára csak becslések vannak: az Országos Környezetegészségügyi Intézet tanulmánya szerint a szennyezett levegőjű városokban a halálozás 15-20 százalékkal magasabb, mint tiszta levegőjű környezetben.

Az igazán sokkoló számokat azonban a megbetegedésekkel kapcsolatban lehet olvasni: egyes becslések szerint évente egymillió betegnapot lehet összefüggésbe hozni a belélegzett por- és koromrészecskékkel.

Mint a parlament fenntartható fejlődési bizottságának szerdai vitájában elhangzott, a szennyezett napok száma és a légszennyező anyagok koncentrációja az utóbbi években kismértékben csökkent ugyan, de átlagosan még így is évente 49 napon haladja meg a porkoncentráció az egészségügyi határértéket, ráadásul az éves átlagos szennyezettség is eléri a 30 mikrogramm/köbméteres értéket, ami még mindig bőven a kockázatos sávban van.

Az országban 14 nagyvárosban mérik a PM10 koncentrációt, de a többi településen sem feltétlenül jobb a helyzet: amikor Budapesten felgyűlik a szmog, megfelelő széljárás esetén a pilisi falvak levegője is mérgezővé válik... – olvasható a nol.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink