hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megfontolandó a légimentő-bázis elköltöztetése

Közleményt juttatott el a BAMA-hoz a Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöksége a pogányi légimentő-bázis tervezett elköltöztetése ügyében.

Mint írják, a kamara elnöksége elnökségi ülésén tárgyalt a Pécs pogányi repülőtéren állomásozó mentőhelikopter Szekszárdra történő áthelyezésének kérdéséről. Baranya megyében a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karát is beszámítva közel 2400 orvos dolgozik. A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi ellátása regionális központ szerepét tölti be (többek között a sürgősségi ellátás, balesetsebészeti ellátás, szívinfarktus ellátása). Így az ide irányuló betegforgalom regionális szinten is igen magas. A megye és a megyehatárok kapcsolódó területe sok faluval rendelkezik széttöredezett, nehezen megközelíthető területen. A mentőhelikopter bázis Pécsről Szekszárdra történő elhelyezése a régió egyenletes helikopterrel történő ellátásának esélyegyenlőségét megbontja, sürgős betegellátásában a mentőhelikopter áthelyezésének kérdése így jelentős betegbiztonsági problémát okozhat. Különösen igaz ez a Baranya megye délnyugati részére. A lakosság egészségügyi biztonsági érzetét is jelentősen befolyásolja az áthelyezés ténye.

A fentieket figyelembe véve kérik a döntéshozókat, hogy a mentőhelikopter bázis áthelyezését ismételten fontolják meg. A Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezete elnöksége javasolja a bázis jelenlegi fenntarthatóságának a megoldását a régió betegellátásának biztonsága érdekében.

További részletek a Baranya megyei hírportálon

(forrás: BAMA)
hirdetés

Könyveink