hirdetés
hirdetés
2018. január. 19., péntek - Sára, Márió.
hirdetés

Megfojtja az egészségügyet a bürokrácia

Úgy tűnik végre „leesett a tantusz” a kormánynak az egészségügy fontosságát illetően – erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Sinkó Eszter.

hirdetés

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgató-helyettese szerint ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetésben már 200 milliárd forintot irányoztak elő egészségügyi kiadásokra. Igaz, ebben benne van a fővárosi kórházaknak szánt 40 milliárd forint és a béremelésre elkülönített 80 milliárd is – mondta az egészségügyi közgazdász.

A szakember szerint a kilencvenes évek óta sok minden változott az egészségügyben, igaz, a betegek ebből csak keveset érzékelhettek. Beszélt arról, hogy 2010 óra megint az állami egészségügy irányába mozdult el a fenntartás, finanszírozás kérdése, ami nem fogja megoldani a gondokat. Sinkó Eszter úgy vélte, van ami kifejezetten az állam feladata ezen a téren is, így például az, hogy egyenszilárdságú szolgáltatásokat teremtsen, vagyis tüntesse el a regionális különbségeket és hozzon létre egy kiszámítható, egységes rendszert. „Az egészségügyi ellátás szisztematikusan alulfinanszírozott” – jelentette ki a szakember, aki szerint ennek köszönhető az egészségügyben dolgozók elvándorlása is.

A reformról szólva arról beszélt, hogy le kell mondani arról, hogy minden városban legyen kórház. Úgy vélte, az önmagában nem rossz elképzelés, hogy az egyetemek alá rendeljük a kórházakat, ez a három vidéki közül kettőben már meg is történt. A problémát ott látta, hogy az intézmények ezzel elveszíthetik gazdasági önállóságukat. „A gazdasági önállóság elveszítése azt jelenti, hogy nagyon hosszú lesz a döntéshozatal, vagyis a tényleges reakció a kihívásokra egy-egy intézmény esetében biztosan lassabban fog megtörténni” – mondta. Pillanatnyilag az a baj az egészségügyben, hogy az állam bürokráciát épít, nem pedig azon gondolkodik, hogyan kell hatékonyabban működtetni egy funkciót. Az állami bürokrácia pedig megfojtja az egészségügyet”.

A teljes anyag

(forrás: Klubrádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink