hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megéri kivenni a mandulákat?

Akár két- vagy háromszorosára is növekedhet a felső légutak fertőzéses megbetegedéseinek gyakorisága azoknál a gyerekeknél, akiknek  eltávolították a manduláit, közölte a PharmaOnline.

Azok a gyerekek, akinek az orr- és/vagy garatmanduláját 10 éves koruk előtt eltávolítják, a későbbiekben gyakrabban betegszenek meg különféle fertőzéses és allergiás kórképekben, derül ki a JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery folyóiratban közölt epidemiológiai vizsgálat eredményeiből.

A garat- és az orrmandulák a légúti kórokozókkal szembeni védelem egyik fontos részét képezik. A gyermekkorban bekövetkező túl gyakori gyulladásuk a műtéti eltávolításukhoz vezethet. A tonsillectomia, illetve az adenotomia, azaz a garatmandulák, illetve az orrmandula műtéti úton történő eltávolítása a korai gyermekkorban végzett leggyakoribb műtéti beavatkozások közé tartozik.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_subbotina'>subbotina / 123RF Stock fotó</a>

Eddig nem vizsgálták azt, hogy a mandulák eltávolításával járó beavatkozásoknak milyen hosszú távú következményei lehetnek. Egy 2018-ban publikált vizsgálatba azok a dániai személyek kerültek be, akiknél 10 éves kort megelőzően, 1979 és 1999 között mandulaeltávolításos műtétet (adenotomia 17 460 főnél, tonsillectomia 11 830 főnél, adenotonsillectomia 31 377 főnél) végeztek. Azt vizsgálták, hogy 2009 végéig, azaz maximum 30 éves korukig követve a betegeket, hány esetben diagnosztizáltak náluk különféle betegségeket (összesen 28-féle kórképet) – kontroll-csoportként szerepeltetve 1,65 millió olyan dániai személyt, akiknél gyermekkorban nem végeztek manulaeltávolításos műtétet.

Azoknál, akik manduláit gyermekkorban eltávolították, a későbbiekben kétszer-háromszor gyakrabban fordultak elő felső légúti megbetegedések. Adenotomiát követően az RR-érték 1,99-nek (RR 1,51-2,63; CI 95 százalék), míg tonsillectomiát követően 2,72-nek (RR 1,54-4,80; CI 95 százalék) adódott.

Az eredmények alapján a garat- és az orrmandulák együttes eltávolítása (adenotonsillectomia) a középfülgyulladás gyakoribbá válásához is vezet. Mindez érdekes kérdéseket vethet fel, hiszen a mandulaeltávolításos műtétek gyakori okaként a középfülgyulladást nevezik meg; azt a kórképet, ami a mandulák eltávolítása után még gyakoribbá válik.

Az epidemiológiai vizsgálat alapján a mandulák eltávolítását követően gyakrabban fordul elő az allergia, illetve az asztma is.

Néhány szakember „provokatívnak” minősíti a vizsgálat eredményeit. Úgy vélik, hogy figyelembe kellene venni a műtét pozitív következményeit is, azaz például a krónikus tonsillitis, illetve a tonsillitis gyakoriságának csökkenését; bár tény, hogy ez ritkán, csak minden 48., illetve minden 345. műtéten átesett személynél következik be. Továbbá, adenotomiát követően ritkábbak az alvászavarok, bár csak nagyon csekély (number needed to treat; NNT=1205) mértékben.

A jelen vizsgálat eredményeit el nem fogadók úgy vélik, hogy meg kell várni további vizsgálatok eredményeit, azonban addig is tartanak attól, hogy az eredmények számos országban a mandulaműtétre kiírt gyermekek számának a csökkenéséhez vezetnek majd, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés