2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Megéri az egészségügy?

A magas kiadások ellenére továbbra is gyengén teljesít az Egyesült Államok egészségügyi ellátása – derül ki a Privátbankár összeállításából.

Donald Trump a kampányban nagy hangsúlyt fektetett arra az ígéretre, hogy győzelme esetén hatályon kívül helyezi az “Affordable Health Care Act” (ACA) más néven az Obamacare néven elhíresült egészségügyi törvényt, de a befektetők nyugtalanságához az is hozzájárult, hogy Hillary Clinton is az egészségügy megregulázásáról beszélt a választások alatt – írja az elemzésben a Privátbankár. Ahogy egyre nőttek Clinton esélyei, úgy kezdődtek el a találgatások, hogy győzelme esetén a Független Javadalmazási Tanácsadó Bizottság (IPAB) esetleg mesterségesen szabályozza majd a piaci árakat.

Ahogy a vége felé közeledett a kampányidőszak, úgy fordultak el a befektetők a szektortól, amelynek értéke jelentősen csökkent. Pedig az Obamacare visszavonása csak kisebb hatással lenne az iparágra, Trump győzelme pedig akár az IPAB megszűnését, de legalábbis jelentős átalakítását eredményezheti, miközben az adózás inkább a szektorális szereplőknek kedvezhet majd. Ez vonzó növekedést hozhat, amely stabilan támaszkodhat a növekvő igények és a technológiai fejlődésére, az egészségügy tehát újra a befektetők fókuszába kerülhet.

Bármi is történjék az Obamacare-rel, nem fér hozzá sok kétség, hogy az amerikai egészségügyi rendszernek gyökeres átalakulásra van szüksége, hogy leszámoljon az alapvető hiányosságokkal. Ezek legtöbbje a “fizess a szolgálatért” modellből fakad. A jelenlegi rendszerben újabb és újabb orvosi szolgáltatásokért kérnek pénzt, a betegeket egyik drága teszt után küldik a másikra. A kritikusok szerint ehelyett egy “eredményorientált fizetési rendszer” államilag meghatározott árakkal sokkal hatásosabb lenne. Azonban ahogy egy friss OECD elemzés is rámutatott: a rendszer buktatóinak kiiktatása nehéz feladat lehet. Az együttható a költés és a szolgáltatás minősége között nagyon alacsony GDP-hez viszonyítva az OECD-országoknál többet költ Amerika, mégsem jönnek az eredmények. Rengeteg egészségügyi mutató az átlag alatt, sőt, az alsó harmadban áll, köztük például a várható élettartam is.

Az MTI tudósítása szerint a The New York Times internetes oldalán megjelent interjújában Trump az egészségbiztosítási törvény azonnali visszavonására szólította fel a republikánus törvényhozókat. „Neki kell látnunk. Az Obamacare katasztrofális” – idézte a lap a megválasztott elnököt. A Republikánus Párton belül vannak viták arról, hogy mikor és hogyan vonják vissza a törvényt, a párt tekintélyes politikusainak egy része szerint ugyanis csak akkor kell visszavonni, ha megvan már helyette az új egészségbiztosítási törvény. Trump azonban most azt közölte: egyhetes határidőt szab a törvény visszavonására, az új törvény tervezetét pedig nagyon rövid időn belül elő kell terjeszteni a kongresszusban.

 

(forrás: Privátbankár, MTI)
hirdetés

Könyveink