2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megelőzéssel a rák ellen

Harminc európai szervezet közösen hívta fel
figyelmet a daganatos betegségekkel kapcsolatos prevencióra.

Az Egészségügy és élelmiszer-biztonságért felelős biztost tegnap hallgatta meg az Európai Parlament egészségért és környezetért felelős bizottsága (ENVI). Ez alkalomból 30 európai szervezet közösen hívta fel figyelmet a daganatos betegségekkel kapcsolatos prevencióra.

A prevenció a népegészségügy alapja, és központi szerepe van az emberek egészségének és jólétének megvédésében és fejlesztésében. Az Európai Rákellenes Terv kiváló lehetőség ahhoz, hogy a prevenció oda kerülhessen ahova valójában való: az Európai Unió egészségügyi napirendjének középpontjába.

A megelőzés legyen az Európai Rákellenes Terv (Europe’s Beating Cancer Plan) központi eleme, és fedje le valamennyi, nem fertőző betegség közös kockázati tényezőit – áll a 30 népegészségügyi szervezet, közte a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ) által aláírt nyilatkozatban.

Az olyan nem fertőző betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a légúti betegségek és a cukorbetegség aláássák az emberek egészségét és jólétét, veszélyeztetik az egészségügyi ellátórendszerek fenntarthatóságát, és Európa gazdasági és társadalmi fejlődését. A 65 év feletti korosztályból évente félmillióan halnak meg nem fertőző betegségek következményeként, és a krónikus betegségek kezelése az egészségügyi ellátórendszerek kiadásainak mintegy 80%-át teszi ki.

A közös ok közös fellépést kíván. Ami közös a nem fertőző betegségekben, hogy nagy részük megelőzhető, súlyosbítják a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket, és meghatározott számú, közös, befolyásolható kockázati tényezőkre vezethetők vissza – különösen ilyen a dohányzás, az alkohol, az egészségtelen élelmiszerek, az elégtelen testmozgás és a légszennyezettség.

Az Európai Rákellenes Terv kiváló lehetőséget kínál ezen közös kockázati tényezők határozott és stratégiai kezelésére, és jelentősen hozzájárulhat egy egészségbarát szabályozási környezet kialakításához. Ez méltó válasz lehet az európaiak egészséges, méltányos és gazdaságilag prosperáló kontinensre irányuló elvárásaira, a jelenlegi és a jövőbeni generációk számára egyaránt.

A BEMOSZ által aláírt és a Levegő Munkacsoport által is támogatott nyilatkozat 4 pontban foglalja össze az EU döntéshozóknak és az egyes tagállami kormányoknak szóló mondanivalóját:

1. Lépjenek fel a közös kockázati tényezők ellen

2. Az egészség kérdéskörét tegyék az EU cselekvési tervek központi elemévé

3. Támogassák ezen betegségek koraik felismerését

4. Gondoskodjanak a tervek megvalósításra alkalmas kormányzásról

A teljes nyilatkozat itt érhető el.

hirdetés

Könyveink