hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A Magyar Nemzet szerint idén már csaknem százezer egynapos ellátást végeztek, és átlagosan a diagnózistól számított 40 napon belül sor került a beavatkozásra.

– Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét akkor végezhető, ha a beteg általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe betegsége van funkcionális kiesés nélkül, amely miatt nem igényli a műtét utáni szoros megfigyelést. Továbbá várhatóan a műtét alatti vérvesztesége miatt vérátömlesztést nem igényel, és a műtét utáni fájdalma előreláthatóan minimális lesz, s ha felnőttről van szó, önellátó, gyermek esetében pedig az otthoni gondozása biztosított. Egynapos beavatkozás aktív fekvőbeteg-ellátási intézményben és a külön jogszabályban meghatározott járóbeteg-szakellátás keretében nyújtható – sorolta a lapnak Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese.

A finanszírozással kapcsolatosan megjegyezte: aktív fekvőbeteg-szakellátásban 1,1-es szorzóval számolnak, a magasabb összeggel fenntartják az érdekeltséget az egynaposként végzett ellátások elterjedésében.

– A szakmapolitikai intézkedések eredményeként a beavatkozások száma fokozatosan nőtt. Az egynaposként elvégezhető beavatkozások aránya 2010 és 2019 között a tudatos intézkedések eredményeképpen a 38,3 százalékos arányról több mint a duplájára, nyolcvan százalékra nőtt – jelentette ki Rétvári Bence. Hozzátette: a járvány okozta akadályok ellenére is, 2022-ben már közel százezer egynapos ellátást végeztek, és átlagosan a diagnózistól számított negyven napon belül került sor a beavatkozásra.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink