2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megduplázódott a tüdőrák előfordulása a hatvan év fölötti brit nőknél

Az 1970-es évekhez képest kétszer több hatvan év fölötti brit nőnél jelentkezik tüdőrák - állapították meg egy hétfőn közzétett tanulmányban.

Míg 1975-ben körülbelül 7800 nőnek volt tüdőrákja Nagy-Britanniában, addig 2008-ban már 17 500 nőnél alakult ki a nagy halálozási arányú betegség.

A férfiak esetében fordított irányú volt a változás, jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a tüdőrákos esetek aránya: 1975-ben 23 400 esetet regisztráltak, ez 2008-ra 19 400-ra csökkent.

Az adatokat a brit rákkutatási alapítvány (Cancer Research U.K.) hozta nyilvánosságra. "Ezek az adatok rámutatnak, hogy milyen fontosak a dohányzás kontrolljára vonatkozó intézkedések" - hangsúlyozta Jean King, az alapítvány illetékese hozzátéve, hogy segíteni kell a dohányzásról leszokni akarókat, egyúttal megvédeni a fiatalokat attól, hogy rászokjanak a cigarettára.

Miközben a hatvan év fölötti nők között 2002 óta folyamatosan emelkedik a tüdőrákos esetek száma, a negyvenes éveikben lévő nők körében az elmúlt három évtizedben 25 százalékkal csökkent a betegség előfordulási aránya.

A tüdőrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, a tüdőrák áll a rákos halálozási okok élén Európában és az Egyesült Államokban is. Magyarországon a legtöbb pénzt felemésztő beteségek tizes listáján - 2010-ben 8,2 milliárd forint - a tüdőrák a nyolcadik helyen áll. Hazánkban nőknél és férfiaknál is ez a leggyakoribb megbetegedés.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink