hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megduplázódott a minisztériumi létszám

Hiába szűnt meg tavaly több tucat kormányzati háttérintézmény, mégsem csökken az állam mérete, közölte a VG.

2010-ben, a második Orbán-kormányban tíz miniszter mellett alig száz államtitkár és helyettes államtitkár volt, ez mára tizenkét miniszterre és több mint 150 államtitkárra, helyettes államtitkárra hízott, a különböző megbízottakról, biztosokról nem is szólva.

A 2010-es zárszámadás szerint az akkori kilenc minisztériumban több mint 5700-an dolgoztak, a legtöbben, 997-en az akkor még Nemzeti Erőforrás Minisztériumának nevezett tárcánál. A kormany.hu-n fellelhető dokumentumok közé mindössze két minisztérium tölti fel rendszeresen a foglalkoztatotti létszámát: a földművelésügyi tárcánál közel kétszázzal dolgoztak többen június végén, mint 2010-ben, 932-en, míg a Honvédelmi Minisztériumban csaknem 150 fővel többen, 647-en. Két minisztérium esetében a tavalyi éves beszámolóból derül ki, hogy mekkora létszámmal dolgoztak: a fejlesztési tárcánál majdnem megháromszorozódott, 912-re nőtt a foglalkoztattak száma, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium mintegy harmadával hízott 989 főre.

A többi tárca foglalkoztatottsági adatairól semmi nem derül ki a kormányzati portálon. A 2015-ös zárszámadás szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban megduplázódott a létszám öt év alatt, a Belügyminisztériumban harmadával, az Emberi Erőforrások Minisztériumában felével dolgoznak többen. 2010-hez képest a legnagyobb növekedés a Miniszterelnökségen volt, ahol 93-ról 1500 fölé emelkedett a dolgozók száma. 2010-hez képest van még egy új tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, ahol a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint 2017 elején 209-en segítették a miniszterelnök munkáját (2015-ben még csak 135-en). Egyetlen tárcánál volt csökkenés: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból lett IM-nél megfeleződött, 407-re csökkent a létszám, írja a lap.

További részletek

hirdetés

Könyveink