hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Megbukni alvásból? Lehetséges...

Nem a sofőr alvási apnoéja a legnagyobb veszély a többi közlekedőre, az immár kötelező szűrése pedig nem is feltétlenül visz közelebb a biztonságos vezetéshez – erről ír az MNO.

Már tavaly tavasz óta szűrniük kell a háziorvosoknak azt, hogy a hozzájuk jogosítványhosszabbításért forduló delikvensek nem küzdenek-e alvási apnoéval – emlékeztet a lap. – Ha ilyesmit gyanítanak, akkor az érintettet szakorvoshoz kell küldeniük, az pedig érdemlegesen csak az alvásvizsgálat után dőlhet el, hogy a vezetői engedély megtartható-e, és ha igen, milyen feltételekkel. Az új szabály alkalmazását európai uniós irányelv tette kötelezővé, gyakorlati hasznát, illetve értelmét a problémára rálátó szakemberek erősen vitatják. Nem véletlenül: a vizsgálat nemcsak a rendszer túlterheltsége miatt lehet nehézkes, hanem azért is, mert a jogosítványukat megtartani akaró betegek nem érdekeltek abban, hogy problémájuk kiderüljön.

„Az alvási apnoé elsősorban a középkorú, elhízott férfiakat érinti, főleg ha nyakuk is rövid, illetve szájüregi-garati anatómiai rendellenességeik vannak. Az nagy kérdés, hogy a háziorvos kit küldjön tovább szakorvoshoz, lévén a problémát olyan dolgok is jelezhetik, illetve provokálják, amelyeket a beteg nem feltétlen mond el nekik” – emeli ki Vizi János pszichiáter és igazságügyi szakértő. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az alvásvizsgálatot alapvetően kétféle módon lehet végezni: vagy alváslaborban, vagy pedig otthon, hordozható készülékkel. Utóbbi esetben nagy kérdés, hogy ha a jogosítvány a tét, akkor a készüléket otthon ténylegesen a beteg használja-e, vagy helyette a felesége vagy más családtagja viseli. Utóbbi gyakorlatilag értelmetlenné teszi a hatósági eljárást, lévén meghamisítja a bizonyítékát. Gond van a bent fekvéssel is, ott ugyanis nem lehet reprodukálni a szokásos alvási körülményeket.

„Az emberek házon kívül rosszabbul alszanak, márpedig az apnoé eleve csak a mély alvási fázisban jelentkezik. Emiatt a megbízható vizsgálathoz az szükséges, hogy a betegek az első nap csak megkapják az eszközt, és bent aludjanak, a mérést pedig másnap végezzék el. Tehát már maga a vizsgálat is minimum duplán terheli az egészségügyi rendszert” – emeli ki a pszichiáter az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink