hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megállíthatják az elbutulást

Statinok és ciklooxigenáz-gátlók

A jövőben a statinok is szerephez juthatnak az Alzheimer-kór elleni harcban: a kezdeti eredmények szerint kedvezően befolyásolják a betegek kognitív funkcióit. További újszerű kezelési stratégiák is feltűntek a láthatáron: Alzheimer-kór elleni szerként is beválhatnak például a nem specifikus ciklooxigenáz-gátlók vagy az alfa-liponsav.

Az Alzheimer-kórt sokáig csak tünetileg tudtuk kezelni demencia elleni szerekkel. A terápiás eredmények javítása érdekében a kutatók új módszerekkel próbálják – lehetőleg minél korábbi szakaszban – megállítani a betegség alapját képező degeneratív folyamatokat. – Ilyen irányú erőfeszítéseink közül a statinok klinikai kipróbálása tart a legelőrehaladottabb stádiumban – állítja dr. Tobias Hartmann, a Heidelbergi Egyetem Molekuláris Biológiai Központjának munkatársa. Az eddigi kutatási eredmények szerint az agyi koleszterinszint csökkentésével lassíthatjuk az Alzheimer-kórra jellemző amiloid plakkok és neurofibrillumok alapanyaga, az Ab42 amiloid termelődését. Az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy az Alzheimer-kór incidenciája és prevalenciája lényegesen kisebb a korábban statinnal kezelt populációban. Három prospektív vizsgálat közül kettőben a statinnal kezelt betegek kognitív teljesítőképessége nem csökkent a vizsgálat időtartama alatt. A statinokkal jelenleg több nagyszabású klinikai vizsgálatot folytatnak szerte a világon. Dr. Hartmann esélyt lát arra, hogy a következő években bevonulhat a klinikai gyakorlatba ez az újfajta Alzheimer-terápia.

Már az Ab42-szint kismértékű csökkentése is sok évvel késleltetheti a betegség kialakulását. – Újabban nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is próbálkoznak e cél érdekében, miután kiderült, hogy hatásukra is csökken az Ab42 szintje” – jegyzi meg Hartmann professzor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés