hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Megalakult a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége

Megalakult a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége – jelentette be Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón.

A szövetség elnöke Pusztai Dezső, a ceglédi kórház orvosa, főtitkára pedig Balaton Péter fogorvos lett.

Mint Gémesi György elmondta, a szövetség célja határozott, világos érdekképviselettel képviselni az önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat és rendelőintézeteket, amelyek a működőképességük határán vannak.

Pusztai Dezső hozzátette: a szövetség abban segít majd, hogy pontosan meghatározzák a fenntartó és a kórház feladatkörét, és a finanszírozó, az állam pontosan lássa, kinek mi a feladata, és ahhoz mennyi finanszírozást igényel.

A szövetség elnöke úgy fogalmazott, szeretnék elkerülni azokat a vitákat, amelyek arról szólnak, hogy idén több vagy kevesebb pénzt kaptak-e az intézmények, mint tavaly. „Történt forráskivonás, de az is igaz, hogy az első félévben többet kaptak az egészségügyi intézmények, mint az előző év azonos időszakában” – mondta Pusztai.

Balatoni Péter a sajtótájékoztatón elmondta, a szakmai érdekvédelmi problémákkal szeretne foglalkozni egy hatékony ellátórendszer létrehozása érdekében úgy, hogy egyik „szekértábort” sem szeretné erősíteni.

Gémesi György kérdésre válaszolva elmondta, a szövetség irányelvek kidolgozását is tervezi, hogy tisztázzák, rendezzék az önkormányzatok, a kormány felelősségét és a terhek elosztását. „Feketén-fehéren be kell mutatni, hogy mennyiben kerül egy-egy (önkormányzati) feladat ellátása” – tette hozzá.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink