hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Még nem zárult le a "veszprémi ügy"

Még a nyári szünet előtt lehet jogerős orvosetikai döntés a pénz követelése miatt elítélt veszprémi nőgyógyász ügyében – tudta meg a Népszava.

A hétvégén a hvg.hu számolt be arról, hogy információk szerint, hiába van jogerős bírósági ítélet, tovább praktizálhat az a veszprémi orvos, aki pénzt kért a betegektől közfinanszírozott műtétekért.

Az orvosi kamara területi szervezete az elsőfokú eljárásban megrovásban részesítette, de nem zárta ki az amúgy tavaly decemberben már öt év felfüggesztett börtönre ítélt férfit. A bíróság – a bíró indoklása szerint – azért nem szabott ki letöltendőt, mert szükség van a munkájára és tudására. Az onkológus nőgyógyász az operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig tizenötezer forintot kért el a páciensektől, akik közül többen gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek.

Harsányi László professzor, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottságának elnöke a lapnak elmondta, a "veszprémi ügy" nem zárult le, született egy elsőfokú döntés, amit most sokan, tévesen, máris úgy kommentálnak, elemeznek, mintha jogerős lenne, s ami ellen feltehetően lesz fellebbezés. Egy ilyen eljárási lépést követően a MOK Országos Etikai Bizottsága (OEB) hozza meg majd a végleges, jogerős döntést. A professzor jelezte azt is, hogy megértve és elfogadva a jelentős "közérdeklődést", annyit előre lehet bocsátani, a hivatalos ügyintézési határidőket figyelembe véve lehetséges, hogy a másodfokú eljárásra még a nyári szünet előtti utolsó, június végére ütemezett OEB ülésen sor kerülhet.

Közben egy magánszemély, Szőllősi Melinda petíció aláírására biztat. Nyílt levelében, melyhez várja aláírókat, azt kérdezi a MOK OEB-től, hogy a bizottság tagjai orvosi munkájuk során elfogadnak-e hálapénzt.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés