hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

(Még) nem mutatható ki a Balatonban fogamzásgátló

A Balatonban egyelőre kimutatási határérték alatt van a fogamzásgátló hormonok koncentrációja, közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi limnológiai intézetének munkatársai azt kezdték vizsgálni, milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákra, milyen idegrendszeri változásokat okoznak a hormonok a csigákban és a halakban, és befolyásolják-e a fogamzásgátlók a vízi élőlények szaporodását.

A kutatók a Balaton és a Zala vízgyűjtő területén mérik a fogamzásgátló hatóanyagok, a progesztogén és az ösztrogén koncentrációit, és eddig azt tapasztalták, hogy a koncentrációk nem magasabbak a nemzetközi átlagnál. Hangsúlyozták, a méréseket a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén végezték, ami azt jelenti, hogy ezek a fogamzásgátló hormonok a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre magában a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk. A Balaton vízminősége kiváló.

A 2017 végéig zajló kutatást azért kezdték el, mert szakirodalmi adatok szerint a szteroid fogamzásgátló hormonmolekulák nagy részét nem szűri ki a szennyvízből a szennyvíztisztító telepeken alkalmazott háromlépcsős tisztítási technológia. Így a biológiailag aktív hormonok és bomlástermékeik 70–90 százaléka az élővizekbe jut a tisztított szennyvízzel.

Június elején a hirado.hu írt arról az M1 aktuális csatorna Kék bolygó című műsorában elhangzottak alapján, hogy a női fogamzásgátló tabletták hormontartalma a Balaton vízgyűjtő területén már egyértelműen kimutatható.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink