hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Még mindig nincs klíma a János kórházban

Még mindig nem javították meg a János Kórházban két hete elromlott klímát, derül ki az RTL Híradó riportjából.

Bizonytalan ideig várniuk kell az ortopédia és traumatológia osztályán végzett műtétre a Szent János Kórház betegeinek, mert továbbra is szerelik a klímaberendezést. Az RTL ezúttal hiába kért interjút a kórháztól, de a főigazgató a múlt héten adott interjút az Indexnek. Ebben azt mondta, hogy a problémát fél évszázados infrastrukturális problémáik okozzák, amelyeket csak a klímarendszer teljes cseréjével lehetne megoldani. Az ortopédiai traumatológiát vezető főorvos arról beszélt, hogy egy asszisztens rosszul lett műtét közben a hőség miatt, egy másik pedig annyira izzadt, hogy a folytatás a beteget veszélyeztette volna, emlékeztet a Telex.

A Hír TV-nek adott csütörtöki interjúban Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta, az extrém hőhullám alatt fellépő műszaki hibák többségét már elhárították, a jelenlegi kisebb fennakadásokat pedig alkatrészhiány okozza, de ennek nincs hatása a betegellátásra. Mint hozzátette, a javításokra rendelkezésre áll a megfelelő pénzügyi forrás.

30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet– így reagált Kásler Miklós az RTL Híradó riporterének, aki arról próbálta kérdezni az egykor az egészségügyért is felelős emberi erőforrásokért felelős minisztert, mit gondol arról, hogy sorra romlanak el a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói, ezért sok helyen műtéteket halasztanak el, máshol pedig, ahogy a riporter is említi, 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben végeznek transzplantációs műtéteket gyerekeken.

Az egészségügyi közgazdász szerint rendszerhibáról van szó, télen majd arról beszélünk, hogy a fűtés hiánya okoz gondot... Az OKFŐ szerint "jelenleg nincs olyan helyszín, ahol a klímahelyzet miatt elmaradna az adott napra tervezett műtét, és országosan egészen minimális számú műtétet kellett elhalasztani".

(forrás: RTL.hu, Telex, Hír TV, MedicalOnline)

cimkék

Könyveink