hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Még hogy ártalmatlan!

A marihuána roncsolja a tüdőt

A British Lung Foundation kutatói az akut és krónikus bronchitis-ban szenvedő betegeket vizsgálva kimutatták, hogy 3-4 szál füves cigaretta ugyanolyan mértékben károsítja a légutakat, mint egy teljes csomag a hagyományosból. A sokak által ártalmatlannak vélt kábítószer ezzel új megvilágításba kerül. A rendszeresen marihuánát szívók körében a nem dohányzókhoz viszonyítva szignifikánsan nagyobb a krónikus és az akut légúti betegségek tüneteinek (tartós köhögés, légúti zörejek stb.) prevalenciája. Ennek egyik oka az, hogy a füves cigaretta elszívásának rituáléja eltér a dohányzásétól: füstjét akár négyszer hosszabb ideig tartják a tüdőben. Így sokkal nagyobb a légutak szén-monoxid-, füst- és kátrányterhelése, s mindez hamarabb vezet krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásához.

A marihuána valószínűleg az immunrendszert is gyengíti. Fogyasztását számos vizsgálat összefüggésbe hozza a tüdőrákkal is, bár itt egyelőre ellentmondásosak az adatok. Aggasztó ugyanakkor, hogy a dohányfüst karcinogén összetevőinek többségét a füves cigaretta füstje is tartalmazza, mégpedig a „normális” cigarettáénál akár 50 százalékkal nagyobb mennyiségben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz Mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés