hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Még egy ok a kutyatartásra

A Kardiozive Brno 2030 kutatás szerint a kutyatartás jót tesz a szívnek, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit, írja a 24.hu.

A Kardiozive Brno 2030 kutatás a csehországi Brnóban zajlik, és 2000 alany esetében vizsgálja az egészségügyi és társadalmi-gazdasági összefüggéseket. A kutatás első eredményei most jelentek meg, mivel 2014-ben indult, és az alanyokat ötévente kérdezik ki újra és vizsgálják meg egészen 2030-ig. Az első etapból például az derült ki, hogy a kutyatartás jót tesz a szívnek, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit.

Az első eredményekhez 1769 embert vizsgáltak meg, méghozzá olyanokat, akiknek nem volt jelen szívbetegség az életükben. Az Amerikai Szívtársaság által meghatározott 7 ideális egészségügyi faktort nézték náluk, ezek voltak a testtömeg-index, étrend, fizikai aktivitás, dohányzás, vérnyomás, vércukorszint és az össz-koleszterin. Ezután összevetették azoknak az eredményeit, akik tartottak kutyát azokéval, akik nem, majd azt is megfigyelték, hogy van-e különbség más kisállatok és a kutyatartók között.

Kiderült, hogy a kisállattartók általában is sokkal aktívabbak, mint azok, akiknek nincsenek állataik, egészségesebben esznek, és összességében egészségesebbek. A vércukorszintjük is ideálisabb a többieknél. A legjobban viszont azok jártak, akiknek kutyájuk volt, és ez minden életkorban, mindegyik nemnél, és tanulmányi szintnél így volt, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink