hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Meddőség: a kormány elkötelezett a segítségnyújtásban

A kormány elkötelezett abban, hogy minél több segítséget nyújtson a meddő pároknak, ezért február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálások. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt hétfőn.

Horváth Ildikó szólt arról is, hogy a nyár végén elkészült az az egészségügyi szakmai irányelv, amely korszerű elvek alapján a különböző kivizsgálási lépéseket, a beavatkozások helyét és a megfelelő eljárásrendet biztosítja. A kormány jelentősen megnövelte az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így ez évtől összesen tizenkettő ilyen működik az országban. Közölte azt is, hogy mind a kivizsgálási csomagok, mind pedig a kezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos támogatással lesznek elérhetők. Ez azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyeknél eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot fordít az állam. Az intézkedésektől azt várják, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermekük.

Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa arról beszélt: nem lehet megjósolni, hogy a milyen ütemben és mennyi gyerek születik az intézkedések nyomán, de mindenképpen több családnak lesz elérhető a meddőségkezelés. Magyarországnak eddig sem kellett szégyenkeznie a meddőségkezelésben elért eredményeivel, a területen dolgozók mindig magas színvonalon gyógyítottak.

Magyarországon minden hetedik házaspár meddő és 150 ezer embert érint ez a probléma. A fejlesztéseknek köszönhetően a becslések szerint négyezer újszülött világra jövetelét prognosztizálják 2022-re – tette hozzá az államtitkár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink