hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Másképp költik az egészségügynek szánt uniós pénzeket

Már három évvel az uniós költségvetési ciklus vége előtt az összes egészségügyet érintő pályázatot kiírták és cél az, hogy jövő márciusig a támogatói döntések is megszülessenek, mondta el a Világgazdaságnak Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Kapcsolódó cikkek

A 2014-2020-as uniós ciklusban az egészségügyi uniós pályázatokra az Emberi Erőforrások Operatív Program (EFOP) keretében több mint 160 milliárd forint áll rendelkezésére. A pályázatok többségével kapcsolatban már megszületett a döntés, illetve a források kétharmadánál szerződéskötés történt. Az államtitkár elmondta, hogy a cél az, hogy a következő fél évben megszülessenek a hátralévő döntések.

A mostani időszakban nem a nagy kórházfejlesztésekre koncentrálnak, hanem a betegbiztonságra, illetve az egészségügyi és népegészségügyi ellátás minőségének fejlesztésére. Emellett prioritást élvez az ösztöndíjrendszer bővítése, a nővérszállók fejlesztése és a képzési programok támogatása.

Az egészségügyi fejlesztések többsége kiemelt projekt, így a legtöbb forrás az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz és a konzorcium partnereihez, illetve az egyetemi egészségügyi centrumokhoz érkezik. A standard felhívásokra eddig több mint 400 pályázat érkezett, mintegy 62 milliárd forint támogatási igénnyel - tette hozzá. Kiemelte, hogy a sürgősségi gyermekellátásra 14 milliárd forintot fordítanak, míg az elektronikus egészségügyi fejlesztésekre pedig 22 milliárd forint jut. A humán erőforrás megtartására, bővítésére pedig több mint 40 milliárd forintot biztosítanak, közli a VG alapján Portfolio.

hirdetés

Könyveink