hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Másképp is kialakulhattak az élet alkotóelemei

A NASA legújabb kutatása szerint több módon is létrejöhetnek az élet kulcsfontosságú építőelemei. A megállapítás jelentősen növeli annak esélyeit, hogy az élet valahol máshol is kialakulhatott a világegyetemben.

A kutatás egyúttal alátámasztja azt az elméletet, miszerint az űrből egy kész elemekből álló "készlet" meteorit és üstökös becsapódásokkal segítette a földi élet beindulását. A szóban forgó tanulmányban a NASA Goddard Űrrepülő Központ Asztrobiológiai Analitikus Laboratóriumának tudósai 14 szénben gazdag meteorit mintát elemeztek, melyek olyan ásványokat tartalmaztak, amik magas, esetenként több mint 1000 Celsius fokos hőmérsékletről tanúskodnak. Az elemzések a fehérjék építőelemeiként funkcionáló aminosavakat találtak, amit az élet a kémiai reakciók felgyorsítására használ és olyan szerkezeteket épít belőlük, mint a haj, a bőr, vagy a körmök.

"Bár korábban is találtunk aminosavakat a szénben gazdag meteoritokban, nem számítottunk rá, hogy ezekben a sajátos csoportokban is rájuk bukkanunk, mivel a magas hőmérséklet, amiben kialakultak, hajlamos megsemmisíteni az aminosavakat" – idézi az sg.hu dr. Aaron Burtont, a Goddard kutatóját. "Mindazonáltal a meteoritokban most felfedezett aminosav típusok azt mutatják, hogy egy másfajta, magas hőmérsékletű folyamatban jöttek létre, szülő aszteroidáik fokozatos lehűlése során"

A csapat elmélete szerint az aminosavak egy hidrogént, szénmonoxidot és nitrogént elegyítő gázt magába foglaló folyamatban, egy Fischer-Tropsch típusú reakcióban jöttek létre, ami 90 és 550 Celsius fok közötti hőmérséklet tartományban alakul ki. A Földön ezeket a reakciókat a szintetikus kenőolajokhoz és más szénhidrogének előállításához használják, a II. Világháború alatt ezzel a reakcióval állítottak elő szénből gázolajat, a súlyos üzemanyag hiány orvoslása érdekében.

A kutatók meggyőződése, hogy a 14 meteoritban talált aminosav többsége valóban az űrben keletkezett és nem a földi élettől származó szennyezések eredménye, amit különböző vizsgálatokkal támasztottak alá. A csapat ezen felül ki akarja terjeszteni az aminosavak utáni kutatást a szénben gazdag meteoritok összes ismert csoportjára. Ez 8 különböző csoportot jelent, a most elvégzett elemzések két újabb csoportról állapították meg az eddigi három mellett, hogy aminosavakat termeltek, így már csak három vár további vizsgálatokra. A maradék három ugyancsak magas hőmérsékleteknek volt kitéve, emellett pedig magas a fémtartalma is. 

A teljes cikk az sg.hu-n

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink