hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Más is fizetheti a járulékot

Más személy vagy szerv is teljesítheti a magánszemélyt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését, erről ír az Adózóna.

Ez a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése érdekében rendszeresített T1011-es lap A oldalának 2. rovatában ki kell tölteni a fizetést vállaló adatait (név adószám/adóazonosító), illetve a fizetés időszakát, írja az Adózóna.

Ugyanakkor a kötelezett személye ez esetben sem változik, tehát ha a vállalást tevő elmulasztja a fizetést, a hátralék a magánszemélyt terheli.

A lehetőséget elsődlegesen családon belüli élethelyzetek kezelésére teremtették meg a jogalkotók még 2007-ben (egészen pontosan 2007. április 1-jétől), amikortól megszűnt az eltartott hozzátartozó egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága, és ő is egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére vált kötelezetté. Így lehetővé szerették volna tenni például, hogy az egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult nagykorú személy helyett hozzátartozója teljesíthesse a járulékfizetési kötelezettsége.

Ugyanakkor nemcsak családtagok esetében, hanem magánszemély és más szervezet, vállalkozás között is lehetséges a fizetési kötelezettsége átvállalása.

(forrás: adózóna.hu)
hirdetés

Könyveink