hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Márquez: Bánatos kurváim emlékezete

Öregkori bűnök

Amikor Rossini sikerei csúcsán, 1830-ban visszavonult az operaszínpadról, sokáig semmit sem írt, aztán 1857 körül belefogott egy apró, vicces című zongoradarabokat tartalmazó sorozatba, a haláláig komponált ciklus a Péchés de Vieillesse („Öregkori bűnök”) címet kapta. Talán García Márquez új regénye is afféle öregkori bűn, hiszen a kolumbiai Nobel-díjas 1927-ben született, azaz hamarosan eléri a nyolcvanat. És öregkori bűnökről szól, felejthetetlen zengéssel.
Augusztus 29-én, vagyis a névtelen elbeszélő kilencvenedik születésnapja estéjén indul a karcsú, alig százlapos kötet, mely kis terjedelméhez képes roppant időt fog át, a főhős kilencvenegyedik születésnapja estéjén zárja emlékezését. Ebben az egyetlen esztendőben azonban élete, ez a meglehetősen eseménytelen és sivár lét kifordul medréből, a házasságot, gyermeknemzést elutasító, a nőktől eddig érzelmi-szellemi egyesülésre nem számító, legfeljebb maró gyönyört váró és adó férfi, zenekritikus és tárcaíró váratlanul szerelmes lesz. Ám szerelme – eleinte számára is felfoghatatlan módon – szűzi marad, a szó orvosi értelmében beteljesületlen egyesülés ez, ám éppen ez a látszólagos kudarc válik élete addigi legnagyobb diadalává.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BÁN ZOLTÁN ANDRÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés