hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Máriatövisből épült a Debrecen-Arad híd

Egyebek mellett egy májvédő gyógyszer szabadalmaztatására és későbbi forgalmazására kötött szerződést a debreceni és az aradi egyetem – írja az MTI.

Együttműködési megállapodást kötött a közös gyógyszerészeti kutatómunka folytatására, a kifejlesztett új májvédő szabadalmaztatására és forgalmazására, valamint a tudományos kapcsolatok további bővítésére a Debreceni Egyetem (DE) és az Aradi Vasile Goldis Egyetem. Az erről szóló megállapodást Fábián István, a DE rektora és Ardelean Aurel, az aradi egyetem elnöke írta alá Debrecenben.

Fábián István rektor elmondta: az együttműködő szakemberek a Sylibum marianum (máriatövis) gyógynövény aktív májvédő hatását vizsgálták, és egy új gyógyszerforma kidolgozását valósították meg az elmúlt években. Pályázati forrásból a közös munka még 2010-ben kezdődött a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében - emlékeztetett Ardelean Aurel.

Az első szakaszban Arad környékén gyűjtötték be a gyógynövényt, majd meghatározták az abban található aktív hatóanyagokat. Ezt követte a molekuláris kapszulázás és a felszívódásvizsgálat, majd a kutatás utolsó fázisában állatkísérletekkel vizsgálták a hatóanyagok májvédő hatását. Új gyógyszerformát hoztak létre, amelyet idén regisztrált 50-50 százalék tulajdonjoggal a Debreceni Egyetem és az Aradi Vasile Goldis Egyetem javára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Szabadalmi Hivatal).

Vecsernyés Miklós, a gyógyszerésztudományi kar dékánja, a projekt vezetője elmondta: az új gyógyszerforma a szabadalmaztatási eljárás lezárulta után várhatóan 3-5 éven belül a gyógyszertárakba kerülhet.

Hermenean Anca rektorhelyettes, a kutatás aradi vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a németországi cég, amely a világ egyik legjelentősebb máriatövis-készítményeket gyártó cége, máris érdeklődik az új termék iránt, a szabadalmaztatás után, azonnal megkezdik velük a tárgyalásokat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink