hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Márciusban Magyar Alvás Szövetség alakul

Az idén 10. alkalommal tartják meg a World Sleep Day/Alvás Világnapja nemzetközi eseményt, amely a legjelentősebb hazai alváskultúra rendezvény.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség szempontjából. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

Budapesten az Alvás Világnapja eseményére a World Sleep Day nemzetközi szervezetével a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnerségével kerül sor. A március 13-án 10 órakor kezdődő WSD jelmondataJoin the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life. Ezúttal a következő témakörök kerülnek fókuszba: alvás és egészség,   alvást segítő módszerek,  eszközök.

Az eseményen jelentik be a Magyar Alvás Szövetség megalakulását. A megalakuló magyarországi társadalmi szervezetnek fontos feladatai lesznek a szakmai társadalmi érdekek kifejezésre juttatásában és érvényesítésében, az oktatásban, a kutatások szorgalmazásában, a tudományos ismeretterjesztés, az alvást segítő eszköözök és módszerek megismertetésében. A szervezethez való kapcsolódás nyitott és a folyamatos fejlődésre felkészült lesz, annak tagja lehet majd a szövetség által meghatározott feltételek alapján bármely egészségügyi és civil szervezet, intézmény, magánszemély. Az érdeklődés az előzetes felmérések szerint jelentős.

Az elmúlt évtizedben elért itthoni ténykedéseket a World Sleep Society kiemelkedőnek tartja, ezért elsőként kaptuk meg Kelet-Közép-Európából a Distinguished Activity Award elismerést. Kapcsolatunk a  65 országot összefogó világszervezettel aktív, a legutóbbi alvás világkonferencián, Prágában pedig intézményünk regionális koordinátori megbízást kapott a tevékenység nemzetközi kiterjesztésére, közölte szerkesztőségünkkel G. Németh György c. egyetemi docens, a World Sleep Day Hungary Programiroda igazgatója. Szerinte az alvást mint nélkülözhetetlen élettani folyamatot egyre inkább erősítik a szaktudományok; a nemzetközi trendek a betegségek és zavarok gyógyításán túl a megelőzésre hívják fel a figyelmet, amely nélkülözhetetlen a mindennapi sikeres tevékenységekhez.

A rendezvényen jelen lesznek a témával foglalkozó hazai szakemberek, orvosok, gyógyítók, alvásterapeuták és újságírók. Kiemelt szakmai partnerek: Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja, Budapesti Alvásközpont, Magyar Alvástársaság, Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Magyar Pszichiátriai Társaság, Fusion Vital, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Global Innovation.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés