hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már tesztüzemben működnek a praxisközösségek

„Ez a modellprogram abszolút egyedülálló a világon, és már a külföldi egészségügyi szervezetek érdeklődését is felkeltette” – mondja Papp Magor a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az idézett beszélgetés témája az úgy nevezett „svájci projekt”, azaz az alapellátás minőségi újratervezését segítő, a berettyóújfalui, borsodnádasdi, hevesi és jászapáti kistérségekben indított modellkísérlet, melynek irányítója a rezidensszövetség korábbi vezetője.

- Jelenleg a háziorvosoknak behatárolt a mozgásterük, mivel a munkájuk többnyire a betegellátásra korlátozódik – magyarázza az interjúban Papp Magor. – Fontos azonban, hogy az alapellátás szolgáltatásai között új elemként megjelenhessen a prevenció is. Ennek megfelelően a fejlesztés egyrészt új szakemberek bevonásával „házhoz viszi”, vagyis a lakóhelyekhez közel elérhetővé tesz egészségiállapot-felmérést, életmód-tanácsadásokat és közösségi egészségfejlesztési programokat, valamint többletszolgáltatásokat nyújt a krónikusgondozáshoz is. ... Mind a négy térségben kialakítottunk egy hat-hat háziorvos együttműködésén alapuló praxisközösséget, amelynek természetesen tagjai a területen dolgozó védőnők is. Az új szakemberek tekintetében pedig a praxisközösség egységes ellátási területet jelent, amire azért van szükség, hogy például egy dietetikus szaktudását hatékonyan, akár tízezer lakos számára is hozzáférhetővé tegyük. A szakembereink hetente „körbejárják” a hozzájuk tartozó helységeket, és ellátják azokat, akiknek szükségük van rá, de a hátrányos helyzetű lakosság bevonását segítik az úgynevezett segédegészségőrök is. Őket mind helyben toboroztuk, és célunk volt az is, hogy munkájukkal és életmódjukkal példát mutassanak a környezetüknek – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

hirdetés

Könyveink