hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Már tervezik az első Földön kívül üzemelő hajót

A jövő űreszközei között hajókra és tengeralattjárókra emlékeztető berendezések is lesznek, amelyek idegen világok folyadékaiban kutatnak élet után. Az Antarktiszon már tesztek is zajlanak, az oroszok épp a múlt héten húztak bele.

A Földön kívül működő kutatóhajók célpontjai lehetnek az óriásbolygók jégholdjai, amelyek közül az Europa és a Titan szinte biztosan, az Enceladus, a Ganymedes és a Callisto pedig jó eséllyel rendelkezik a jégpáncél alatt folyékony vízburokkal. Folyékony, de már túlságosan szélsőséges állapotok uralkodnak még az óriásbolygók belsejében; ezt azonban egyelőre nem tervezik a helyszínen vizsgálni.

Jelenleg a legnépszerűbb célpont a Jupiter Europa holdja, amelynek jégkérge alatt hideg és sós, valamint feltehetőleg savas vízréteg húzódik. Legalább ennyire izgalmas és talán még egzotikusabb környezetet képviselnek a Titan hold sarkvidéki tavai és tengerei, amelyeket nem víz, hanem metán-etán keverék tölt ki.

A folyékony környezetek elemzése rámutathat, hogyan zajlottak le azok a kevéssé ismert prebiotikus folyamatok, amelyek az élettelen anyagtól a legelső élőlény megjelenéséhez vezettek – írja az [origo].

Kriobotnak (avagy kriorobotnak), angolul cryobotnak, tehát jégrobotnak nevezik azt az űrszondát, amely a Jupiter Europa holdjának felszín alatti térségeit első alkalommal vizsgálná közvetlen közelről. A tervek szerint a hosszúkás, szivar alakú szonda felmelegíti külső burkolatát, és fokozatosan olvasztja magát a jégbe, miközben belsejéből vékony huzal tekeredik ki. Ez a drót kapcsolja a felszínen maradt egységhez, és biztosítja a kommunikációt a Föld felé.

Az Europa holdra tervezett kriobot és a hozzá kapcsolódó műszerek tesztelésében fontos célpont a Vosztok-tó. Az Antartkisz jégpajzsa alatt, a jég- és kőzetréteg határán lévő folyadéktest ígéretes analógia az Europán tervezett olvasztáshoz. A tóba belefúrni szándékozó orosz kutatócsoport 2012. január 2-án 3650 méter mélyen, már csak 20-40 méterre volt a jég alatti tó tetejétől.

Múlt héten napi 3 métert haladt a fúrás lefelé, amit február 6-a körül technikai okokból valószínűleg meg kell szakítaniuk. Ezután csak a következő helyi nyár idején, 2012 decemberében folytathatják a munkát. Ha elérik a Vosztok-tó tetejét, akkor a fúrófejen lévő detektor vizet észlel, a fúrást leállítják, és kicsit csökkentik a nyomást a furat végében, hogy víz áramoljon oda. Ez a jégfurat falával érintkezve megfagy, és az így keletkező "jégdugó" anyagának tetejéből vesznek mintát - elkerülendő a közel 15 millió éve érintetlen tó vizének esetleges beszennyezését.

Az első Földön kívül üzemelő hajót, vagy inkább csónakot a Titan nevű Szaturnusz-hold felszínére tervezik. Bár földi társaihoz hasonlóan ez a kutatóhajó is folyadékon siklana, üzemelési körülményei az égitesten uralkodó -180 Celsius-fokos hideg miatt rendkívüliek. A Titan Mare Explorer (TiME) nevű küldetés a Szaturnusz és holdja nagy távolsága ellenére viszonylag kis költségvetésű lenne. Ha "összejön" 400 millió dollár, már 2016-ban elindulhat, 2023-ban pedig leszállhat a Titan felszínére a különleges űreszköz.

A teljes cikk

Kereszturi Ákos
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink