2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Már osztják az akadálymentesítést segítő eszközöket

Mozgáskorlátozottak, illetve kommunikációban akadályozott személyek kapnak tabletet, laptopot, az akadálymentesítést applikációk is segítik.

Többszáz mozgáskorlátozott, illetve kommunikációjában akadályozott személy jelentkezett eddig a MEOSZ „Korlátok nélkül” című infokommunikációs akadálymentesítést segítő pályázatára, mely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az eddigi sikerespályázók az elkövetkezendő hetekben kapják meg azokat az alapeszközöket, amelyek hozzájárulnak az önrendelkező életük kialakításához. Az országban húsz szolgáltatási pontot hoztak létre, melyek összekötik az infokommunikációs eszközöket használó mozgáskorlátozott embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel, és ide kapcsolódnak a sorstársi mentorok is. A sikeres pályázók – folyamatos támogatás mellett – megtanulják használni a személyre szabott eszközöket a mindennapi ügyintézésük során, melyben a mentorok lesznek a segítségükre.

A mentorok közreműködésével 2019. március 21-től kezdik szétosztani az eszközöket a pályázatban résztvevőkhöz. A laptopok és tabletek a szükséges programokkal és jogosultságokkal feltelepítve kerülnek a mentoráltakhoz, akiket a személyes találkozó során a munkatársak is segítenek az eligazodásban és a használatban. A későbbiekben a mentoraik lesznek a segítségükre, akik a projekt keretében korábban szakmai felkészítésen és oktatáson vettek részt. További segítség lesz számukra az az akadálymentes, könnyen kezelhető honlap is, ahol a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükséges információk találhatók, valamint a mentorok és helpdeskes kollégák távsegítségként elérhetőek lesznek. Az eszközök szétosztása előreláthatóan április végéig tart.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése" című, EFOP-1.1.5-17-2017-00004 jelű pályázatával 728 237 520 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. Az eddig sikeresen pályázók körében megkezdődik az infokommunikációs akadálymentesítést szolgáló alapeszközök szétosztása. Ennek első állomása 2019. március 21-én Hatvanban és Egerben volt.

A projektről bővebb információt a MEOSZ oldalán olvashatnak.

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink