hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Már Magyarországon is elérhető a veszélytelen magzat-teszt

Magyarországon is forgalomba került a Down-kór szűrésére alkalmas teszt, amely az anya vérének vizsgálatával ad eredményt – írja a Magyar Nemzet.

Az első engedélyt a teszt forgalmazására Svájc adta meg nemrég, mostanra azonban már több helyen, így például Németországban, Ausztriában, Liechtensteinben és hazánkban is elérhető a diagnosztikai teszt. A lap emlékeztet, hogy az eljárás több európai országban is heves vitát váltott ki, sokan ugyanis attól tartanak, hogy a termék hatására emelkedhet az abortuszok száma.

Jelenleg a Down-kór szűrésére egy viszonylag kockázatos, a beavatkozások kis százalékában vetéléssel járó magzatvíz vagy méhlepény-mintavételt alkalmaznak, amely a nő hasfalának átszúrásával jár. – Az új molekuláris genetikai teszt a legkorszerűbb megoldást jelenti a Down-szindróma szűrésében, ugyanis nem jár vetélési kockázattal, és nagy bizonyossággal mutatja ki a kórt – idézi a lap Rigó Jánost, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató professzorát.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés