hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Már közel százmilliárddal tartozik szállítóinak az állam

Egy hónap alatt több mint 23 milliárd forinttal nőtt, ezzel október végére meghaladta a 120 milliárd forintot az állami intézmények adóssága - írja a Világgazdaság.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 26,5, míg a szállítóknak-szolgáltatóknak 94 milliárddal adósok az állami intézmények – mutat a fő számok mögé a lap. A szállítói tartozás döntő többségét, 85,7 milliárdot egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények halmoztak fel.

A teljes tartozásállományból 67,6 milliárdnyi számlát 60 napja nem fizettek már ki, ennek döntő része, 67,2 milliárd ráadásul minősített tartozás, vagyis 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó mértékű. A minősített állomány 81,5 százalékát szintén egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények hozták össze. Konkrétan: a gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei 33 milliárd, a felsőoktatási intézmények 8,5 milliárd, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 12,8 milliárd, míg az egyéb intézmények 400 millió forint adósságot nem fizettek meg már több mint 60 napja.

A napokban bejelentett részleges kórházkonszolidáció nagyjából az egészségügyi intézmények 60 napon túl lejárt számláinak kifizetésére elegendő – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés