hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Már idén jön a digitális recept

Uniós fejlesztési források felhasználásával történhet meg az átállás a digitális receptekre – tudta meg a naplo-online.hu az egészségügyért felelős államtitkárságától. 

Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges jogszabályalkotást és a csatlakozáshoz szükséges megoldásokat alakítják ki. Sikeres bevezetés esetén elérhető, hogy rövid időn belül (egy-két évvel az indulás után) a vényforgalom 80-85 százaléka elektronikus legyen.

Az orvosi munkahelyek nagy részében már most is számítógéppel történik a receptírás, aminek az eredménye jelenleg a nyomtatott recept, így az átállás nem igényel külön informatikai felszerelést – írja a naplo-online.hu. A rendszerek kismértékű átalakításával elérhető, hogy a nyomtatott recept helyett a megfelelő elektronikus dokumentumot állítsanak ki a rendelők. A gyógyszertárakban hasonló a helyzet, ezeknek a rendszereknek az átalakítása sem kerül nagy összegekbe. Fontos, hogy az indulás pillanatától valamennyi gyógyszertár képes legyen az elektronikus receptek alapján gyógyszert kiadni. Az orvosi munkahelyek ütemezetten kapcsolhatók a rendszerbe, a háziorvosok körében lenne célszerű elkezdeni, mivel ők írják föl az összes recept 80 százalékát. A költségek a számítások szerint alig haladják meg, sőt hosszabb távon akár kisebbek is lehetnek, mint amit jelenleg a papíros vények nyomtatására költenek - közölte a Nefmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A lap szerint arra is lesz lehetőség, hogy más személy váltsa ki a receptet. A legjobb megoldás, ha a beteg felhatalmazza azokat, akik kiválthatják az elektronikus receptet. Ezen személyek listája a központi adatbázisban elérhető lenne.

(forrás: napló-online)
hirdetés

Könyveink