hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Már egyetlen kis lyuk is elég egy mellkasműtéthez

Négy hónap alatt több mint húsz betegen végeztek sikeresen lyukon  keresztüli mellkassebészeti műtétet, olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Míg a hagyományos mellkassebészeti úgynevezett kulcslyuk technika során két vagy három nyílást ejtenek a beteg mellkasán, a legújabb eljárással mindössze egyetlen, három-négy centiméteres lyukon keresztül vezetik be a kamerát és a szükséges endoszkópos eszközöket – magyarázzák a honlapon.  – Mint azt dr. Kocsis Ákos József, a Mellkassebészeti Klinika főorvosa, a módszer egyik alkalmazója elmondta: természetesen, mint minden beavatkozás, ez sem teljesen kockázatmentes, ráadásul sebésztechnikailag igen bonyolult, így nagyobb tapasztalatot és rutint igényel. Előnye viszont, hogy mivel csak egyetlen bordaközi ideget sértenek meg, a felépülés sokkal gyorsabb és fájdalommentesebb. A betegeket legfeljebb egy-két nappal az operáció után haza lehet engedni.

A módszer szinte valamennyi olyan esetben alkalmazható, mint a hagyományos műtéti technikák. Eddig főként jó és rosszindulatú tüdődaganatok, szívburok ciszták, vastagbéltumor-áttétek, illetve TBC-s eredetű gyulladások esetében, tüdőlebeny-eltávolításokra és mintavételre alkalmazták – olvasható a semmelweis.hu-n.

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés