hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Már csak a magánkórházak tudják garantálni a szülést választott orvossal

Akár másfél millió forintot kell fizetnie annak, aki a várandósgondozás és a szülés során élni kíván a szabad orvosválasztás jogával, írja a Magyar Hang.

Korábban a magánpraxis és a kórházi ellátás hálapénzzel olajozott spontán ötvözése kínált megoldást a választott orvossal való szülésre, amit ma már csak a méregdrága magánkórházak tudnak garantálni. Ez ugyanis jelenleg kizárólag a magánegészségügyben valósítható meg.

A fenti két mondattal röviden össze is foglalta a Magyar Hang, mi a helyzet a szülészet-nőgyógyászat területén bő egy évvel azt követően, hogy életbe lépett az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény. Emlékezetes, hogy a 2020 őszén, a koronavírus-járvány második hulláma idején tető alá hozott jogszabály komoly szakmai vitákat váltott ki, hiszen a jelentős orvos-béremelés és a hálapénz kriminalizálása mellett rögzítette azt is, hogy az orvosoknak választaniuk kellett a magánpraxis, illetve a közellátás között.

Már akkor egyértelmű volt, hogy az első nekifutásra látszólag tiszta helyzetet teremtő jogszabály egyes területeken komoly nehézségeket okozhat a közellátásban.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink