hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Már a választásokra visszaveszik a patikákat

Tízmilliárdos állami segítséget kaphatnak  jövő júliustól a gyógyszerészek,  hogy 2017 helyett már jövőre  többségi tulajdonosaivá váljanak  patikáiknak – tudta meg a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök júliusban  személyes konzultáción ígérte  meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara  képviselőinek, hogy a kormány  fölgyorsítja a patika-visszavásárlás.

A Népszabadság úgy tudja:  a most működő 2360 gyógyszertárból  körülbelül 1100-1200-ban  nincs többségi tulajdona az ott dolgozó  gyógyszerésznek, vagyis lényegében  ennyi patikát érinthet a gyógyszertári  tulajdon újrarendezése. Sok olyan tulajdonrész is van,  amelyet az ott dolgozó  patikus egyszer már maga adott el a gyógyszertár  jelenlegi működtetőjének. A hamarosan  a kormány elé kerülő javaslat  szerint ők is  visszavásárolhatnák a rendszerváltáskor  egyszer már ingyen megkapott,  majd értékesített üzletrészüket.  Az elképzelések szerint  a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukció keretében a Magyar  Fejlesztési Bank kedvezményes  hitelével segítené az érintetteket. Az  összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének  a patikusok. Ennek  alapvető feltétele a teljes körű patikavagyon-  felmérés. A veszteséges  gyógyszertári vállalkozásokat ugyanis  kizárnák az állami segítségből – írja a Népszabadság.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

hirdetés

Könyveink