hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Már a horvát orvosok is bevethetik a THC-t

Életbe lépett Horvátországban az rendelet, amelynek értelmében engedélyezik a marihuána alapú termékek és gyógyszerek árusítását a súlyos betegek számára – írja az MNO.

A marihuána fő pszichoaktív összetevőjének számító THC (tetrahidrokannabinol)-tartalmú termékeket ezentúl felírhatja az orvos olyan speciális betegségek esetén, mint a rák, a szklerózis multiplex, az epilepszia és az AIDS.

A marihuána terápiás célú alkalmazásának legalizálásáról szóló vita tavaly azután lángolt fel, hogy őrizetbe vettek egy szklerózis multiplexben szenvedő rijekai férfit, aki a kertjében kannabiszt termesztett. Ő azzal védekezett, hogy a növényből olajat nyer ki, amely segít csillapítani a betegsége hatásait.

Az esete nyomán beteg- és orvosszervezetek nyilvános vitát indítottak a kannabisz alapú termékek orvosi célú használatáról, majd az egészségügyi minisztérium a kérdés megvizsgálására bizottságot állított fel, amely végül javasolta a marihuána legalizálását orvosi terápia esetében – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink