hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Máltai program az idősekért

Rászoruló idősek lakhatási körülményeinek javítását célozza a Máltai Szeretetszolgálat programja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal megkötött szerződése alapján pályázatot hirdet szociális alapellátásokban részesülő időskorú személyek számára, lakhatási körülményeik részleges lakásfelújítással, illetve akadálymentesítéssel történő javítására. A pályázat célja, hogy a rászoruló idős emberek önálló életvitelüket saját otthonukban a lehetőségek szerinti leghosszabb ideig folytathassák. A pályázat lehetővé teszi az idős emberek lakásában a biztonságos, önálló használathoz szükséges műszaki átalakítások, akadálymentesítési feladatok elvégzését.
A pályázatot egy 2003-2006-ig tartó modellkísérlet előzte meg. A kísérlet résztvevői az MTA Szociológiai Kutató Intézete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma voltak. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az időskorúakat a legtöbb baleset saját lakásukon belül éri; ezek kiváltó oka általában valamely alapbetegségük, amely gyakori szédüléssel, vagy bizonytalansággal jár. Ennek ismeretében felmérték, hogy melyek a lakáson belüli leggyakoribb baleseti források. E modellkísérlet eredményeit figyelembe véve született meg ez a pályázat, amely mintegy 250 millió forintot biztosít a célra.
A pályázók magánszemélyek lehetnek, az őket ellátó szociális alapszolgáltatást nyújtó szervezet támogatásával és együttműködésével. A pályázat előre láthatóan 600 lakás részleges felújítását teszi lehetővé.
Részletes információk a www.maltai.hu honlapon az "Idősbarát lakásprogram" menüpontban találhatók.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés