hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Majomhimlő: gyanú esetén a háziorvosoknak 24 órán belül jelenteniük kell

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már kiküldte az egészségügyi szolgáltatók részére a betegséggel kapcsolatos eljárásrendet, közli a hvg.hu.

A hvg.hu birtokába került dokumentum tanácsokat is ad az orvosoknak, mi a teendő, ha praxisukban majomhimlő gyanúja merül fel. Az NNK szerint erre akkor kell gyanakodni, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és emellett egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, a nyirokcsomó gyulladása. A majomhimlő gyanúját erősíti, ha a páciens az anamnézis alapján a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt egy majomhimlős beteggel, vagy majomhimlő szempontjából endémiás országban járt.

A diagnózist minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, melyhez a beteg bőrelváltozásából kell mintát venni. Ezzel párhuzamosan az orvosnak 24 órán belül jelentenie kell a megbetegedést, illetve annak gyanúját az NNK rendszerébe.

A kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról is, hogy a fertőzőképesség megszűnéséig, azaz a kiütések teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell az immunkompromittált személyekkel, továbbá a háziállatokkal való kapcsolatot. A szexuális kapcsolat tilos.

A jelentés alapján az NNK munkatársai járványügyi vizsgálatot is végeznek, összegyűjtik azokat a szoros kontaktokat, akikkel a beteg az elmúlt 21 napban kapcsolatban állt.  A szoros kontaktoknak 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket, és ha azok megjelennek, azonnal értesíteniük kell a járványügyi hatóságot. Nekik azonban – a beteggel ellentétben – nem szükséges karantén, azonban 21 napig tartózkodniuk kell a szextől, a szoros fizikai érintkezéstől, illetve a házikedvencekkel való kapcsolattól. Kerülniük kell a gyermekeket, várandós nőket, immunkompromittált személyeket is, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés