2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Majdnem 6 ezer kórházi ágyat számolnak fel Romániában

A román kormány vállalta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött újabb hitelszerződés kertében, hogy az idén 5700 kórházi ágyat számol fel az egészségügyi rendszer finanszírozásának ésszerűsítése érdekében - olvasható a bukaresti kormánynak az IMF-hez írt szándéklevelében.

A washingtoni pénzintézet által közzétett dokumentum szerint a román kormány vállalta, hogy június végéig 133 ezerre csökkenti a kórházi ágyak számát a jelenlegi 135 200-ról, az év végéig viszont 129 500-ra korlátozza a számukat. A kormány azt is vállalta, hogy tíz százalékkal csökkenti a kórházban kezelt betegek számát a 2009 végén regisztrált létszámhoz képest.

A bukaresti kabinet megígérte hitelezőjének az ártámogatott és ingyenes gyógyszerek listájának a felülvizsgálatát is úgy, hogy jelentős mértékben csökkenti az eredeti gyógyszerek használatát, és az olcsóbb generikus készítmények használatára készteti az orvosokat és a betegeket. Az IMF szerint ugyanis jelenleg túl sokat költ a román állam az ingyenes és támogatott gyógyszerek finanszírozására.

A román kormány az egészségügyi rendszer ésszerűsítése érdekében a múlt héten már megszüntetett 67 kistelepülési kórházat, amelyek nem biztosítottak megfelelő betegellátást. A minisztérium felajánlotta, hogy ezeket a létesítményeket öregotthonokká lehet átalakítani, de járóbeteg-rendelőkként is működhetnek tovább. A bezárt kórházakban dolgozó személyzetnek más kórházakban biztosítanak állást, a román egészségügy ugyanis akut szakemberhiánnyal küszködik, így fel sem merült az elbocsátásuk.

Egyes településeken azonban heves tiltakozást váltott ki a betegek részéről a minisztérium döntése. Néhány településen napok óta több tucatnyi ember tüntet a kórházbezárás ellen. Így például a Kolozs megyei mócsi kórház bezárása miatt Cseke Attila egészségügyi minisztert lemondásra szólították fel. Horea Uioreanu Kolozs megyei nemzeti liberális párti parlamenti képviselő szerint a tárcavezető rosszindulatból zárta be pénteken a mócsi kórházat. - Cseke Attila egészségügyi miniszter egyszerű rosszindulatból nem volt hajlandó megoldani a mócsi kórház ügyét, holott helyi szinten már sikerült megoldást találni erre a problémára - mondta a képviselő.

Az IMF-el megkötött, és március végén hatályba lépett új elővigyázatossági hitelmegállapodás értéke 3,6 milliárd euró. Románia sikeresen lezárta az IMF-el 2009-ben megkötött csaknem 13 milliárd euró készenléti hitelmegállapodást, amely egy többoldalú, majdnem 20 milliárd euró hitelszerződésnek volt a része.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink