hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hatékonyabbak a gyógyszerek az új technológiával

Magyarországon elsőként ortopédiai betegségeket kezelnek tűmentes módszerrel

A népesség 15 százaléka tűfóbiás és világszerte 2-3,5 millió tűszúrásos baleset történik, ami miatt sok esetben súlyos fertőző betegségekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba az egészségügyi dolgozók. Ezekre a helyzetekre is megoldást jelent az az új, tűmentes technológia, amely a Föld egyes vidékein már bevett módszer, Indiában például a koronavírus elleni vakcinát is ezzel az eljárással adják be. Magyarországon elsőként ortopédiai panaszok esetében vetik be ezt a technikát. Nagy előnye, hogy egyes betegségek esetében, tűmentesen beadva hatékonyabb lesz a gyógyszer a szervezetbe juttatva.

Már az ötvenes években fejlesztettek olyan tű nélküli gyógyszeradagoló eszközt, amellyel fájdalommentesen lehetett beadni egy-egy hatóanyagot. Az elmúlt években azonban tovább fejlődött a tűmentes technológia és az úgynevezett jet injektorok, vagyis sugárbefecskendezők ma már egyes betegségek esetében egyeduralkodók az egészségügyben a világ egyes pontjain. Mindez a statisztikák ismeretében érthető: a világ népességének 10-15 százaléka tűfóbiás, a páciensek 30-40 százalékának volt már [1] kellemetlen élménye a tűszúrással kapcsolatban, sokan el is ájulnak egy-egy ilyen alkalommal, de az igazán megdöbbentő adat az egészségügyi dolgozókat érő balesetek száma. Évente, becslések szerint 2-3,5 millió tűszúrásos foglalkozási baleset történik az egészségügyi dolgozók körében, és így több mint 20 féle, vérből származó, fertőző betegséggel kerülnek közvetlen kapcsolatba, mint például a HIV, a Hepatitis B, a Hepatitis C vírus fertőzések. 

A tű-fecskendő rendszerek általános használata ráadásul rendkívül nagy mennyiségű veszélyes hulladékot jelent, amely tárolása, illetve kezelése újabb terhet ró a társadalomra és környezetre.

A jet injektorok – sugárbefecskendezők – egy összenyomott rugót használva nagy nyomással juttatják be a szervezetbe a folyékony gyógyszert. A nagy sebességű mechanikai erő segítségével a bőrön és az izmokon keresztül fejti ki a készítmény a hatását.

Indiában ezzel a módszerrel is oltanak Covid ellen

Az amerikai találmányt egyre több országban használják, elsősorban oltási kampányokban, gyermekgyógyászatban, de helyi érzéstelenítés alternatív eszközeként is használják, bőrgyógyászati alkalmazása is egyre népszerűbb, bevált módszer például a kóros, túlzott tenyérizzadás esetében. Nagy számban használják antibiotikumok, szteroid, érzéstelenítők, hialuronsav, nyugtatók, vitaminok és ásványi anyagok beadására is[2]. A tanulmányok azt mutatják, hogy egyes betegségek, vagy egészségügyi panaszok esetében a tűvel elvégzett kezelésekhez képest hatékonyabb ez a megoldás. Az elmúlt két évtizedben számos tanulmány vizsgálta a jet injektoros vakcináció hatékonyságát: szezonális influenza vakcina[3], MMR oltások [4] (kanyaró, mumpsz, rózsahimlő oltás) és újszülöttek BCG vakcinációja [5] hasonlóan biztonságos és immunogén tűmentes módszerrel. Indiában ezzel az eljárással adják be az egyik típusú koronavírus elleni oltóanyagot.

A jet injektorral befecskendezett inzulin, a fokozottabb felszívódás következtében gyorsabban emeli a plazma szabad inzulin koncentrációját, így rövidebb idő alatt érhető el a vércukor-csökkentő hatás. A magasabb BMI-vel (Body Mass Index) rendelkező cukorbeteg páciensek esetében pedig kifejezetten előnyösebb lehet a jet injektor használata, mert az inzulin gyorsabban szívódik fel és így hamarabb kezd hatni még az elhízott betegeknél is, mint az inzulin pen alkalmazása során[6]

Fájdalommentesen gyógyulnak

A tűmentes technológiát Magyarországon elsőként ortopédiai panaszok kezelésére használják.

„A páciensek gyakran megijednek, amikor megtudják, hogy a fájdalmaikon tűszúrással tudnak túl lenni. Ettől sokan sokkal jobban megijednek, mint attól, milyen következményei lehetnek annak, ha nem kezeljük a problémát. Figyelemre méltó eredménnyel alkalmazható ehthesopathia esetében, amely az emberek 75 százalékánál fordul elő: a csípő, a térd és a vállízületekben kialakuló gyulladásos betegségnél már mi is sikerrel alkalmaztuk. Bevált módszer teniszkönyök, saroktáji fájdalom, csonthártya- és ínhüvelygyulladás, Achilles-íngyulladás esetében. A gyógyszer közvetlenül a bőr alatti rétegben, az inak mentén egyenletesen szóródik szét, és nem egy ponton bejuttatva, amire a fecskendővel lennénk képesek. Úgy tapasztaljuk, a páciensek megnyugszanak, amikor megtudják, nem kell őket megszúrni, további fájdalmat már nem kell elszenvedniük” – mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő orvosigazgatója, ortopéd szakorvos.



[1] Barolet & Benohanian, 2018; McLenon & Rogers, 2019

[2] (Baxter & Mitragotri, 2006; Hogan és mtsai., 2015)

[3] McAllister és mtsai., 2014; Shapiro és mtsai., 2019

[4] Bavdekar és mtsai., 2018

[5] Geldenhuys és mtsai., 2015

[6] de Galan és mtsai., 2013

(forrás: Toscana Média)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés