2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Magyarország még nincs a legegészségesebbek között

Olaszország a világ legegészségesebb állama a Bloomberg 163 országra kiterjedő Globális Egészségindexe szerint, írja az Origo.

Egy Olaszországban született csecsemő számíthat arra, hogy egy napon majd átlépi a 80-at. 2800 kilométerre délre, Sierra Leonében viszont egy újszülött várható élettartalma 52 évnél áll meg – írja a felmérés alapján készült összeállításában az Origo.

Olaszország egyike a világ legfejlettebb államainak, még akkor is, ha az ország gazdasági növekedése évtizedek óta stagnál, a fiatalok majdnem 40 százaléka munkanélküli, és az övék a világ egyik legnagyobb GDP-arányos államadóssága. Azonban a lakosság nagy része könnyen és viszonylag olcsón jut hozzájuk, no meg a friss gyümölcsökhöz, a halakhoz és a sovány húsokhoz.

A Bloomberg mutatóját számos elem összeméréséből gyúrták: várható élettartam, leggyakoribb halálokok, vérnyomás, dohányzás, a tiszta vízhez való hozzájutás nehézsége. A tehetősebb államokban általában magas a túlsúlyosak száma. Az Egyesült Államok így csak a lista 34. helyére fért be.

A top 5 további tagjai Izland, Svájc, Szingapúr és Ausztrália. Magyarország nincs benne az első 50-ben. Bejutott viszont a környékről Ausztria (12.), Szlovénia (27.), Csehország (30.), Horvátország (35.), Lengyelország (39.), Bosznia-Hercegovina (42.), Macedónia (44.), Szlovákia (46.) és Albánia (50.).

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink