hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Magyar úton, visszafelé

Majdnem harminc év teljesen haszontalannak bizonyult okoskodás és igyekezet után sem tudja szó nélkül hagyni a magyar egészségügy romlását – írja cikke bevezetőjében a Népszava orvos szerzője.

„Aligha vitatható – írja dr. Haskó László  – , hogy „a magyar egészségügy”, csakúgy, mint „ a magyar labdarúgás”, dicsőnek hazudható múltján és szerencsére, a még mindig létező egyéni teljesítményeken kívül immár semmit sem tud felmutatni. És ennek egyértelműen és kizárólag politikai okai vannak. Az átkosnak kikiáltott Kádár-időkben az ország, és benne a politikusok, sőt maga Kádár sem volt "szabad". Az orvoslás tudományának és a betegellátás szervezésének modellje a szovjet minta volt. Az évtizedek múlásával eltűntek a „bécsi iskola” professzorai, helyükbe pedig nem léptek új iskolák, új nagyságok. Az előrejutás lépcsőfokait a tehetség és a szorgalom helyett, vagy jó esetben: mellett, a párt építette. Elképesztő hozzá nem értés alakult ki a szakma legtöbb vezető testületében és intézményében. A rendszerváltás az egészségügyet - a sorozatos ostoba és haszontalan látszatintézkedéseket leszámítva -, érintetlenül hagyta, vagyis elnézte a folyamatos romlást.

A 2010. óta kormányzó hatalom még többet tett: nemcsak figyelmen kívül hagyta, hogy immár ismét Európához tartoznánk, hanem gyorsan, kétkedés nélkül és eredeti formájában visszahozta az egykori szovjet modellt is. Államosított, központosított. A sikeres restauráció után már csak a kegyelemdöfés jöhetett, és jött, a dolgozók kimenekülnek a romok alól. (...)

Közben a fejlett világ betegellátó rendszerei az alatt a 25 év alatt – míg mi visszamentünk 40 évet –, teljesen megújultak. A gyógyítás 70 százaléka átkerült a kórházakból a sürgősségi osztályokra és az egynapos sebészetekre, javult az eredményesség és a páciensek elégedettsége egyaránt” – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink