hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Magyar tudós a NASA bolygóközi utazások orvoskutató programjának élén

A hvg.hu szerint beválasztotta a NASA a négyfős csapatába azt a magyar tudóst, aki pszichológusként vesz majd részt a kísérleti misszióban.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem összpontosult a NASA jövőbeni terveire, melyek szerint a Holdra és a Marsra is embereket küldenének. Előbbi projektben egy nemzetközi bázist is építenének a Hold felszínén, ahonnan aztán később a Mars felé indulhatnának el az asztronauták.

Létrehozták az első női csapatot, akik egy víz alatti misszióval szimulálják majd a gravitáció hiányát. A csapat élére a NASA egy magyar tudóst, a Dél-floridai Egyetem pszichológiadoktorát, Ari Csillát nevezte ki, aki a NASA bolygóközi utazások orvoskutató programját irányítja. A szakember azt tanulmányozza majd, mi történik, ha valaki hosszú ideig a víz alatt él.

Ari tíz napig él majd az Aquarius Reef Base névre keresztelt kutatóállomáson, ami a világ egyetlen víz alatti bázisa, és amit 19 méteres mélységben találni meg. A tudósok ezzel szimulálják azokat a körülményeket, amik a világűrben várnak az asztronautákra. Az aquanauták számos új technológiát próbálnak majd ki a helyszínen, miközben szimulált űrsétákat is tesznek majd. Használják majd a kiterjesztett valóságot, a test edzésére szolgáló különböző gépeket, valamint olyan eszközöket, amikkel egy éles helyzetben az asztronauták életét is meg lehet menteni. Ari eközben egy sor olyan tesztet futtat majd le, ami az ilyen körülmények között bekövetkező fiziológiai és pszichológiai változásokat méri majd fel, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink