hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Magyar orvossiker az Egyesült Államokban

Nyolc év tapasztalatairól és csaknem 1800, speciális módszerrel elvégzett visszér műtétről tartott előadást az Amerikai Egyesült Államokban dr. Szabó Attila Ph.D.

A visszérműtétek évtizedekkel ezelőtt az olyan orvosi beavatkozások közé tartoztak, amelyek félelemmel és hosszú, szövődményekkel és bevérzésekkel sújtott lábadozási időszakkal jártak. Az elmúlt kb. tíz évben azonban radikális változások történtek az érsebészeti műtéti eljárások területén, amelyek segítségével vágás, metszés nélkül kezelhetőek a visszértágulatok. Ma már lézerrel, rádiófrekvenciával, mechanokémiai ablációval, habbal (szkleroterápia) és speciális ragasztóval is kezelni tudják ezt a nem csupán esztétikai problémát. A visszértágulat hátterében a vénák nem megfelelő működése áll.

A lakosság 30-35%-a érintett valamilyen fokú visszértágulatban, ez az arány 80-90%, ha az esztétikai problémát jelentő seprűvénák és kisér-tágulatokat is számítjuk. Kezdetben csupán külsőleg jelentkeznek a problémák, később azonban lábdagadás, nehézláb-érzés, fájdalom is kialakulhat. Sőt, egy elhanyagolt visszértágulat miatt károsodhat a lábszár és a lábujjak vérellátása, fogékonyabb lesz a gombás betegségekkel szemben, nagyobb az esély trombózisra, lábszárfekélyre.

Dr. Szabó Attila Ph.D november elején Nashville-ben az American College of Phlebology (ACP) éves konferenciáján tartott előadást a rádiófrekvenciás érsebészeti eljárásról, illetve az operációk során használt F Care Systems EVRF készülékkel kapcsolatos tapasztalatairól. A konferenciára az egész világról érkeztek, több ezren vettek rajta részt.

„Nyolc éve alkalmazom ezt a műtéti eljárást, ez idő alatt 1800-an mondtak búcsút a visszértágulatuknak a rádiófrekvenciás műtéti eljárásnak köszönhetően. A konferencián arról beszéltem, mik a tapasztalataim, mennyivel könnyíti meg az általam használt eszköz az operáció menetét, illetve a páciensek gyógyulását. A rádiófrekvenciás eljárást az Egyesült Államokban találták ki, de az ottani kollégák egészen más készüléket használnak, én mutattam be nekik ezt a gépet. Ezt a rádiófrekvenciás eszközt a kis és hajszálerek, seprűvénák, pókhálóvénák, arcon elhelyezkedő hajszálértágulatok, illetve a nagyobb vénás oldalágak és a fő vénatörzsek kezelésére is alkalmazzák. Ma már a világ 30 országában használják a készüléket, Magyarországon elsőként kezdtem el operálni és kezelni vele. Segítségével a mikrohullámot használjuk fel, a magas frekvenciájú energia felmelegíti az erek falát. A hőhatástól a kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. Az eljárás szinte fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben végezhető, a szövődmények előfordulása minimálisra csökkenthető és az életminőség javulása egyértelműen gyorsabb, mint a hagyományos műtét esetén. Azokban az országokban, ahol megfelelő támogatást kapnak az új módszerek a biztosítótól, már csaknem kizárólag a modern vénasebészeti módszereket alkalmazzák” – tette hozzá a nemzetközi szaktekintély.

(forrás: Toscana Média)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés