hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Magyar kutatók felfedezése áttörést hozhat a reuma gyógyításában

Azonosították a reuma kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjét a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének kutatói. Az új felfedezés segítségével a későbbiekben új gyulladásgátló szerek kifejlesztésére nyílik lehetőség. A kutatócsoport nagy jelentőségű eredményeiről az immunológiai kutatás egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Journal of Experimental Medicine is beszámolt.

A reuma (sokízületi gyulladás) súlyos krónikus ízületi betegség, amely a népesség mintegy 1%-át, Magyarországon 80–90 000 embert érint. A betegség gyógyszeres terápiája mindmáig megoldatlan, az újabb gyógyszerek kifejlesztését pedig hátráltatja, hogy a kóros folyamat molekuláris szintű részleteiről ismereteink hiányosak.
Régóta tudjuk, hogy a reuma az úgynevezett autoimmun betegségek csoportjába tartozik, azaz az immunrendszer a szervezet saját szöveteit, ez esetben például a végtagok kisízületeit támadja meg. Az azonban nem tisztázott, hogy az immunsejtek kóros aktiválódása milyen további folyamatokon keresztül vezet az ízületek károsodásához.
A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében dolgozó dr. Mócsai Attila egyetemi docens munkacsoportja kimutatta, hogy az egyes immunsejtek (például az úgynevezett neutrofil granulociták) sejten belüli jelátviteli folyamataiban részt vevő egyik fehérje elengedhetetlen szerepet játszik a reuma kialakulásában. Kutatásuk során olyan egerekben vizsgálták az autoimmun ízületi gyulladás lefolyását, amelyek szervezetéből genetikailag kivonták ezt a fehérjét. Ezekben az egerekben egyáltalán nem alakult ki az ízületek gyulladása, sem a jellegzetes mikroszkópos szöveti elváltozás, sőt végtagjaik kapaszkodóképességét is teljesen megőrizték. Mindezek az eredmények a reuma kialakulásában kiemelkedően fontos új molekulát azonosítottak, amely a későbbiekben új gyulladásgátló gyógyszerek kifejlesztésének kiindulópontja is lehet.
A munkacsoport eredményei az immunológiai kutatás egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Journal of Experimental Medicine 2009 márciusi számában jelentek meg. A kísérletes munka döntő részét Mócsai dr. irányítása mellett dr. Jakus Zoltán egyetemi adjunktus, a közlemény első szerzője végezte.

SOTE sajtóközlemény

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink