hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Magyar kardiológusoktól tanul a világ

Egy orosz orvoscsoport érkezett Magyarországra, hogy a három szívcentrum együttműködésében szervezett ICD-pacemaker speciális alkalmazását elsajátítsa.

Hazánkban évtizedek óta végzik szívritmus szabályozó eszközök beültetését, ma évente 6-7 ezer pacemakert és mintegy 2-3 ezer speciális újraélesztő funkcióval is összekapcsolt készüléket ültetnek be. Ezek a gyógyszereken kívül a szívelégtelenség kezelésének legfontosabb eszközei, évente több ezer ember életét mentik meg, s biztosítanak ezután hosszú és jobb minőségben töltött életéveket. A magyar szívgyógyászok nemcsak ezek fejlesztésében, de használatuk oktatásában is részt vesznek, a mostani alkalom viszont azért különleges, mert három centrum összefogásában, a Medtronic támogatásával kaptak orosz szakemberek átfogó elméleti és gyakorlati képzést.

„Ez alkalommal a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika mellett a Honvéd kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet is bekapcsolódott a képzésbe. Nyolc emberen mutattuk be a meglehetősen bonyolult technikát, ebből négyet nálunk, kettőt-kettőt a másik két központban végeztek el a kollégák. Az eljárás különlegessége, hogy a szívelégtelenséget úgy kezeljük, hogy a jobb és a bal kamrában elhelyezünk egy-egy elektródát, illetve kívülről is támogatjuk a szívösszehúzódás rendezését. A bal kamra mindkét felének szabályozása által a pacemaker képes reszinkronizálni a szívet abban az esetben, ha a szív szemben lévő falai nem egymással szinkronban húzódnak össze, ami a szívelégtelenségben szenvedő betegek körülbelül harminc százalékánál fordul elő”, hangsúlyozza dr. Gellér László, a Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, osztályvezető professzora, a képzés egyik szervezője.

A szívelégtelenség hazánkban ma 150–200 ezer embert érint, közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra.

(forrás: sensationevent.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés