hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Magasabb végzettség – későbbi elbutulás

Egy brit és finn kutatókból álló csoport megállapította, miért kisebb a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik hosszabb időt töltenek az oktatási rendszerben.

Az elmúlt évtizedben a szellemi leépülést vizsgáló tanulmányok egybehangzóan azt mutatták, hogy az oktatásban eltöltött idő csökkenti a demencia veszélyét, mégpedig minden egyes többlet-év 11 százalékkal. Carol Brayne, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával most megállapította, hogy ez az előny nem a jobb társadalmi és gazdasági státushoz, vagy az egészségesebb életmódhoz köthető, hanem ahhoz, hogy azok az emberek, akik hosszabb időt töltöttek az oktatásban, jobban tudják kompenzálni az agyukban kialakuló elváltozásokat.

A Brain című szakfolyóirat július 26-i számában ismertetett vizsgálatban 872 ember agyát tanulmányozták. Halála előtt mindegyikük részt vett valamely nagy, öregedést kutató felmérésben, melynek során kérdőívet töltöttek ki végzettségükről is. Mint a vizsgálatban kiderült, a magasabb végzettségűek agyában is fellelhetők voltak a patológiai elváltozások, ám az ő agyuk ezt hatékonyabban ellensúlyozta.

Az elemzéshez felhasznált adatok két brit és egy finn tanulmányból származtak, mindhárom húsz évnél tovább követte nyomon a benne részt vevő idős embereket.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az agy patológiás elváltozásai nem feleltethetők meg egyértelműen a demencia tüneteivel. Brayne az EurekAlert című tudományos portálnak elmondta, hogy tanulmányuk ismét bizonyítja az egészség és az iskolázottság összefüggését, ezért nagy jelentőséggel bír annak eldöntésében, miként osszák el a rendelkezésre álló forrásokat.

A demencia megelőzésére alkalmas módszerek kifejlesztése világszerte egyre fontosabbá válik a kormányok számára, mivel a szellemi leépüléssel járó esetek száma várhatóan húszévente megduplázódik a világon, 2030-ra 66 millió, 2050-re pedig 115 millió ilyen eset lehet. Szakemberek arra számítanak, hogy az öregedő társadalmakban a kialakuló helyzettel való megbirkózás költsége drámaian növekszik az elkövetkező évtizedekben.

A kutatócsoport számításai szerint, ha két évvel sikerülne kitolni a demencia megjelenését az ötven év fölöttieknél, az 2 millióval kevesebb esetet jelentene összesen világszerte a következő 40 évben.

 

 - MTI -

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink