hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Magas a vérnyomása? Gyújtson rá egy nótára!

Amikor kórustagok teljes összhangban énekelnek, a pulzusszámuk is egymáshoz igazodik - mutatta ki egy svéd tanulmány, s a karéneklés lassítja is a szívverésüket.

Svéd kutatók különböző kórusművek előadása közben mérték az énekesek pulzusát. Azt találták, egyszerre emelkedik és csökken, amikor az énekesek a szólamot együtt éneklik - idézi a BBC hírszolgálata a Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt. A tudósok úgy vélik, azért alakul egy ütemre a karénekesek pulzusa, mert összehangolják a levegővételt.

"A pulzus gyorsul, ha belélegzünk, ha pedig kiengedjük a levegőt, lassul. Tehát aki énekel, kilégzéskor szólaltatja meg a dallamot, ilyenkor a pulzus lassabb. A dallamívek közti szünetek alatt az énekes levegőt vesz, a pulzus ekkor szaporább lesz" - magyarázta Björn Vickhoff, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatója.

Különböző kórusművek előadása közben mérték 15 karénekes pulzusát. Azt találták, minél strukturáltabb volt a mű, annál nagyobb összhangban nőtt vagy csökkent az énekesek pulzusszáma.

A lassú daloknál még teljesebb összhangot tapasztaltak. Azt is felfedezték, a karéneklés lassíthatja a pulzust. Szerintük ez a tudatos levegővételnek köszönhető. "Kilégzéskor működésbe hozzuk a bolygóideget, amely az agyat összeköti a szívvel. Hatására a pulzus lassul" - értelmezte Vickhoff.

A tudósok most a karének egészségügyi hatásait szeretnék megvizsgálni. "Az énekesek légvétele nagyon közel áll a jógalégzéshez és az irányított légzőgyakorlatokhoz. Ezekről már jelentek meg vizsgálati eredmények. Mind kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatást. Azt szeretnénk megtudni, a közös énekléssel szintén javíthatunk-e az egészségünkön" - fűzte hozzá Vickhoff.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink